Foto: Ilustracija

Odbijen prijedlog da čistačica ima povećanje od 60, a pomoćnik ministra 300 KM

Sindikati uprave u Republici Srpskoj ne odustaju od zahtjeva za isplatu toplog obroka i regresa.

U Banjaluci su razmatrali ponuđeni Sporazum o cijeni rada za zaposlene u javnim službama i donijeli odluku o odbijanju tog prijedloga.

Pet sindikata Narodnoj skupštini Republike Srpske uputilo je zahtjev za interpelaciju zbog neispunjavanja Zaključka Narodne skupštine, koji je obavezao Vladu Republike Srpske da, za gotovo 55 hiljada zaposlenih, uredi zakone o platama na način da se naknade za topli obrok i regres posebno iskazuju.

Odbili smo prijedlog da čistačica ima povećanje od 60 KM, a pomoćnik ministra za više od 300 KM“, rekao je predsjednik Sindikata uprave Republike Srpske Božo Marić.

Ova odluka donesena je jednoglasno između ostalog i zbog toga što je Vlada Republike Srpske donijela jednostranu odluku, utvrđujući iznos povećanja plate bez socijalnog dijaloga.

Imate situaciju da je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine najavio povećanje plate od 10 odsto što je podržano od 17. ministarstva smještenog u Srpskoj 32“, rekao je Marić.

Aludirao je na Savez sindikata Republike Srpske na čijem je čelu Ranka Mišić i čije organizacione jedinice danas potpisuju sporazume sa resornim ministrima.

Mi smo 29. aprila u Narodnu skupštinu Republike Srpske uputili interpelaciju, smatrajućj da se sa ovom sumom mogao vratiti topli obrok svakom zaposlenom u javnoj upravi, ali mi smo i dalje država paradoksa gdje najgori kriminalci na izdržavanju zatvorske kazne ima tri obroka, a radnici nemaju ni jedan“, rekao je Marić.

Iznio je računicu po kojoj “10 odsto na nečiju platu od 4000 KM je 400 KM, a na nečiju, npr. čistačice, koja ima 600 KM je to povećanje 60 KM”.

Rezultat svega će biti, rekao je Marić, razdvajanje sindikata koji zastupaju interese radnika i onih koji predstavljaju 17. ministarstvo.

Onog momenta kada Vlada bude odbacila naše zahtjeve mogu se očekivati masovniji protesti i pri tome ostajemo“, rekao je Marić, prenosi N1.