Plenković u Kijevu sa Zelenskim: “Ukrajinci se bore za slobodu svih nas”

Hrvatski premijer Andrej Plenković boravi u Kijevu.

Rekao je da ga je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski informisao o stanju u zemlji i posljedicama ruske invazije.

Do kraja dana šef hrvatske vlade trebao bi posjetiti Irpin i Buču, mjesta u blizini Kijeva koja su poprišta ratnih zločina.

U Kijevu je i ministar vanjskih i evropskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman. Zelenski i Plenković održali su zajedničku press konferenciju.

Zelenski je tom prilikom rekao da je sa Plenkovićem razgovarao o tome kako mogu sarađivati na oživljavanju normalnog života za ljude na oslobođenim teritorijama u Ukrajini.

Hrvatska ima značajno iskustvo u razminiranju teritorija i uputio sam zahtjev kako bismo našoj zemlji pružili potrebnu pomoć u programu ‘Obnavljamo Ukrajinu’”, naveo je Zelenski.

Plenković je, s druge strane, istakao da su Hrvati stekli iskustvo nakon što su početkom 90-ih, kako kaže, bili žrtva agresije.

U poslijeratnoj obnovi, u poslijeratnom procesu razminiranja i u procesu poslijeratnog pomirenja. To su iskustva koja bismo željeli podijeliti s vama u ovoj situaciji u kojoj se Ukrajina danas nalazi”, poručio je Plenković.

Premijera RH Plenkovića i ministra Grlića Radmana dočekala je ambasadorica Anica Djamić, koja se ovom prilikom vratila u Kijev, gdje će ostati i nastaviti voditi Ambasadu RH u Ukrajini, saopćeno je iz Vlade.