Počinje isplata 2,7 miliona KM duga zaposlenicima organa i institucija KS po ugovorima o vansudskoj nagodbi

Vlada Kantona Sarajevo i Ministarstvo finansija nastavljaju aktivnosti na realizaciji izvršnih sudskih presuda po Javnom pozivu za zaključenje vansudskih nagodbi od 22. novembra prošle godine.

Cilj su izmirenja finansijskih potraživanja iz radnog odnosa koja su pravosnažnim i izvršnim sudskim odlukama dosuđena zaposlenicima u organima i institucijama.

Po ovom pozivu, u skladu sa planiranim sredstvima u budžetima Kantona Sarajevo za 2021. i 2022. godinu, do sada je ukupno realizovano 14,2 miliona KM, čime je prema procjeni ostvarena ušteda po osnovu zaključenih nagodbi u iznosu od oko 9,2 miliona KM za iznos zateznih kamata.

Danas se nastavlja isplata sredstava zaposlenicima u organima i institucijama, kao i opunomoćenim advokatima koji su zaključili Ugovore o vansudskim nagodbama sa Vladom KS u iznosu od 2.708.407,93 KM.

Na ovaj način doći će do uštede i zaštite budžetskih sredstava u značajnom iznosu po osnovu zateznih kamata.

Procjena je da će realizacija iznosa od preko 2,7 miliona KM dovesti do uštede u Budžetu KS za 2022. godinu u iznosu od 1,7 miliona KM.

Do sada je ukupno zaključeno je i realizovano 1.800 potpisanih Ugovora o vansudskoj nagodbi po javnom pozivu iz 2021. godine.

Vlada Kantona Sarajevo i Ministarstvo finansija nastavljaju aktivnosti vezane za izmirenja nastalih obaveza po osnovu izvršnih sudskih presuda iz radnog odnosa, a sve u skladu sa budžetskim mogućnostima za svaku fiskalnu godinu.

Opredijeljenost Vlade i Ministarstva finansija je da dobrim finansijskim upravljanjem i izmirenjem nastalih finansijskih obaveza po osnovu izvršnih sudskih presuda iz radnog odnosa u razumnom vremenskom periodu, zaštite budžet Kantona Sarajevo i ostvari uštede u svim budžetima.

Navedena aktivnost predstavlja i izvršenje obaveza iz Akcionog plana Vlade KS koji predviđa da u roku od pet godina, u skladu sa budžetskim mogućnostima, realizuju sve izvršne sudske presude iz radnog odnosa.