Podignuta optužnica protiv sarajevskih policajaca zbog zlostavljanja i ubistva Adnana Hadžagića

Kantonalni sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv tri policijska službenika MUP-a KS Adnana Karamana, Kemala Hrve i Džemala Hadžiabdića.

Adnan Karaman i Džemal Hadžiabdić optuženi su zbog krivičnih djela zlostavljanje u obavljanju službe i teška tjelesna ozljeda.

Treći policajac, Kemal Hrvo optužen je za zlostavljanje u obavljanju službe u sticaju sa krivičnim djelom laka tjelesna ozljeda.

Optuženi se terete da su 30. na 31. juli 2020. godine, od ponoći do 01 sat i 10 minuta, tokom policijske potjere na području Općine Stari Grad pokušali zaustaviti automobil u kojem su bili Haris Zuko, za kojim je bila potraga na snazi, potom, Enes Kozić i Adnan Hadžagić.

Navedene osobe, u namjeri da pobjegnu od policije, izašli su iz automobila i krenuli bježati ulicom Lubina u pravcu ulice Vratnik Mejdan.

Nakon što je policijski službenik Kemal Hrvo sustigao Enesa Kozića od kojeg je, prije nego što ga je stavio pod kontrolu zadobio povrede, istog savladao i nanio mu lake tjelesne povrede.

Preostala dva policajca Karaman i Hadžiabdić kada su sustigli Adnana Hadžagića zadali su mu teške tjelesne povrede usljed kojih je u kolima hitne pomoći preminuo.

Postupajuća tužiteljica je za glavni pretres predložila salušanje 25 svjedoka, 10 vještaka i izvođenje više od 70 materijalnih dokaza.

Šta je pisalo u policijskom izvještaju?

U policijskom izvještaju je navedeno da je Hadžagić preminuo nakon pada sa zida visine dva metra – ali iznad ovog slučaja stoji mnogo upitnika, nelogičnosti i oprečnih mišljenja.

Dvije obdukcije potvrdile su da je Hadžagić preminuo od posljedica premlaćivanja i udaraca tupim predmetom ili predmetima.

Hatidža Hadžagić, majka stradalog Adnana i Senad Pećanin, advokat porodice u programu ranije su iznijeli svoje sumnje u regularnost kompletnog procesa pred Tužilaštvom Kantona Sarajevo.

Hatidža Hadžagić, Adnanova majka, posumnjala je da je nešto drugo posrijedi kada je vidjela tijelo svoga sina.

Da bi vidjela svog sina – morala je proći brojne mučne situacije.

Došla je policija kući, rekli su mi da mi je sin teško ranjen i da ga možda neću zateći živog. Došla sam na KCUS, tamo su mi rekli da je KUM u Općoj bolnici. Zvala sam policiju, Hitnu pomoć, rekli su mi da nemaju informacija.

Vratila sam se na Klinički centar, da idem u mrtvačnicu. Muž mi je rekao da nije tamo. Opet sam zvala policiju, kažu mu da ništa nije bilo, Hitna je rekla da ne zna ništa”, ispričala je majka ranije.

Da joj je sin preminuo saznala je nakon mnogobrojnih poziva.

Pećanin je ispričao da u obdukcijskom nalazu doktora Žuje stoji da je Hadžagić imao napuknuće bubrega, loma rebara, probijanje plućnog krila, i da su to povrede nanesene tupim predmetom najvjerovatnije.

Tužilaštvo je vršilo pritisak na porodicu da se Adnan što prije sahrani. Porodica je insistirala na drugoj obdukciji. Pritisci su trajali danima i sedmicama. Govorili su porodoci ‘znate li koliko košta dan u mrtvačnici, morat ćete platiti‘…”, izjavio je Pećanin.

Javnost je s druge strane podijeljena, posebno što se na društvenim mrežama dijele razne informacije o načinu života pokojnog Hadžagića.