Foto: D. V./ Sarajevska sehara (Arhiv)

Preko vikenda u Neum stigle stotine turista, ovo su trenutne cijene

Kako se približava kraj maja Bosanci i Hercegovci razmišljaju o ljetovanju i prave planove gdje će provesti godišnje odmore.

Zbog loše ekonomske situacije u našoj zemlji, ali i vala poskupljenja, mnogi će ove godine morati preskočiti ljetovanje ili će na Jadran dolaziti za vikend.

Ako planirate ljetovanje u Hrvatskoj, ovaj put morat ćete izdvojiti mnogo više novca nego prethodnih godina.

Apartmani koji su prošle godine na hrvatskom primorju koštali 80 eura, mogli bi sada koštati i preko 100 eura.

Kada se tome dodaju ostala poskupljenja, izgledno je da će većina Bosanaca i Hercegovaca tražiti druge jeftinije destinacije.

Neum, koji je prethodnih godina bio izuzetno popularan, sigurno da će i ove sezone biti čest izbor za odmor kod domaćih turista.

Tome se nadaju i turistički radnici u jedinom bh. gradu na Jadranu, koji ističu da je Neum u infrastrukturu i uređenje obale za ovogodišnju turističku sezonu uložio 700 hiljada KM.

Tokom vikenda u bh. biser na Jadranu stigle su stotine Bosanaca i Hercegovaca. Najviše je Sarajlija, a autobusima na ekskurziju su stigli učenici iz nekoliko škola iz različitih krajeva BiH.

Sunčano i toplo vrijeme posjetioci su iskoristili da otvore sezonu kupanja u Neumu.

Naime, temperatura zraka otprilike je iznosila 27, a mora 18 stepeni Celzijusovih, tako da je i više nego idealno bilo za kupanje u ovo doba godine.

Cijene hrane i pića su sasvim prihvatljive. Za kafu u kafićima trebate izdvojiti od 2 KM za espresso do 2.5 i 3 KM za kafu sa mlijekom, odnosno kapućino.

Cijene mineralne vode i sokova se kreću od 2.5 do 3.5 KM, koliko košta i flaša piva.

Kada je u pitanju hrana, za brzi obrok poput hamburgera i ćevapa trebate izdvojiti od 6 do 11 KM, cijene svima omiljenih pizza su od 10 KM do 14 KM, a cijena kilograma ribe prve kategorije je 100 KM.

Ukoliko se želite osvježiti sladoledom, cijene po kuglici se kreću od 1.5 do 2 KM.