Foto: N. M./ Sarajevska sehara (Ilustracija)

Presuda za smrt četvorice rudara: Sedmorica optuženih dobili ukupno 60 mjeseci zatvora

Općinski sud u Kaknju osudio je sedam osoba na 60 mjeseci zatvora za rudarsku nesreću u jami “Begići-Bištrani” u kojoj su četiri rudara izgubila živote.

Kako je saopćeno iz Kantonalnog tužilaštva Zeničko – dobojskog kantona na po devet mjeseci osuđeni su Jakub Mehić, Nijaz Đokić, Edin Ćatić, Emir Aliefendić, Nurfet Alić i Nermin Mašić, a Harisu Mušiji izrečena je kazna zatvora šest mjeseci, uz obavezu naknade troškova postupka i paušala.

Optuženi se terete da su zbog pojedinačnih propusta u radu prilikom izrade projektne dokumentacije i nedovoljnog nadzora pri izvođenju radova na izradi rudarske prostorije-komore za trafo-stanicu u jami “Begići-Bištrani” Pogon “Haljinići” ZD, “RMU Kakanj” 13. oktobra 2015. godine u 1:10 sati prouzrokovali rudarsku nesreću.

Nakon miniranja došlo do iznenadnog rušenja ugrađene drvene podgrade u prostoriji ove komore i dijelu transportnog hodnika u OP-I pored komore, te do odvajanja i rušenja krupnih komada lažne krovine u gotovo ukupnoj površini komore/dijelu transportnog hodnika.

Tom prilikom su od posljedica ovog urušavanja smrtno stradala četiri rudara, dok je jedan rudar zadobio tešku tjelesnu povredu u vidu loma lijevog koljena i natkoljenice”, naveli iz pomenutog tužilaštva.

Dodaju da je u pitanju prvostepena i nepravosnažna presuda, te da su oni osuđeni za krivično djelo teška krivična djela protiv opšte sigurnosti ljudi i imovine.

Istakli su da će zbog odluke o kazni, na presudu uložiti žalbu drugostepenom sudu.

U ovoj rudarskoj nesreći, podsjećamo, smrtno su stradali rudari Muhamed Sarač, Nermin Mušija, Mijo Stojčić i Sejad Gađun.