Prošlo je 30 godina od kada je četvrta vojna sila Evrope polomila zube u Tuzli

Danas se navršava 30 godina od jednog od najvažnijih datuma u novijoj historiji Tuzle, 15. maj – Dan odbrane grada od pripadnika vojske agresora.

Tog 15. maja 1992. godine vojska Jugoslavije i paravojska tzv. RS napale su Tuzlu.

U bici na Brčanskoj Malti pripadnici Ministarstvva unutrašnjih poslova BiH – Stanice javne bezbjednosti Tuzla, uspješno su odbili napad.

Odbranili su Tuzlu i spasili je od crne sudbine – etničkog čišćenja.

Četvrta vojna sila Evrope polomila je zube na Brčanskoj Malti nakon što su od Brčkog do Vlasenice na krvav način okupirali dijelove međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine.

Nakon što su iz kolone, koja je formirana mimo vojnih pravila, pošto su vojnici bili transportovani zajedno sa minsko-eksplozivnim sredstvima i zapaljivom tečnošću, počeli pucati po civilima i civilnim objektima, tuzlanski policajci su na vatru odgovorili vatrom.

U bici na Brčanskoj malti poginulo je 49 pripadnika vojske Jugoslavije, rezervista i pripadnika paravojske tada samozvane Srpske Republike i četiri pripadnika tuzlanske policije, dok je 25 policajaca ranjeno.

Prema podacima Fondacije “Istina, pravda, pomirenje” poginula su tri pripadnika policije u Tuzli i 33 vojnika iz tuzlanske kolone.