Putin potpisao još jedan zakon koji jasno pokazuje koliko Rusima loše ide u Ukrajini

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je danas zakon o ukidanju dobnih ograničenja za vojnu službu po ugovoru.

Prije nego je potpisan novi zakon, Rusi su mogli pristupiti vojsci na ugovor u dobi od 18 do 40 godina, a stranci – od 18 do 30 godina.

Sada je gornja dobna granica ukinuta, te će vojnici po ugovoru moći služiti do 65 godina.

Ovaj potez mnogi tumače na nekoliko načina.

No, u svakom je nazire jedna krajnji zaključak; ono što Putin naziva “specijalnom operacijom” u Ukrajini ne ide po planu!

Podsjećamo, Putin je prije nego je pokrenuo brutalnu agresiju na Ukrajinu 24. februara pripremio oko 200.000 vojnika koji su iz nekoliko pravaca upali u tu zemlju u pokušaju da je okupiraju.

Tri mjeseca kasnije, jasno je da od okupacije nema ništa.

“Trodnevni blickrig” u Ukrajini pretvorio se već sada u tromjesečnu klaonicu.

Ruska vojska trpi brutalne gubitke u ljudstvu i tehnici. Putinu definitivno nedostaje vojnika, a objava rata i totalna mobilizacija očito još uvijek nisu opcija, jer bi to bilo jasno priznanje da je “specijalna operacija” propala.

Također, rusku javnost koja i dalje pruža podršku Putinovu “specijalnu operaciju”, bilo bi puno teže držati “pod kontrolom” ukoliko bi bila naređena prinudna masovna mobilizacija.

Da ruskim okupacionim snaga hitno treba novih snaga u Ukrajini govori i podataka da su Ruska Duma i Vijeće Ruske Federacije usvojili su taj zakon istog dana, u razmaku od nekoliko minuta.

Širom Rusije već je počela kampanja za skupljanje vojske po ugovoru.

Punktovi su instalirani u gradskim centrima poput ovoga u St. Petersburgu…

Spreman nastaviti pregovore

Putin je danas, saopšteno je iz Kremlja, o situaciji u Ukrajini razgovarao telefonom s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom i francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom.

Evo šta su iz Kremlja objavili o detaljima tih razgovora.

Putin je tokom razgovora kazao da su pregovori Moskve i Kijeva “zamrznuti” krivicom zvaničnog Kijeva, te da je Rusija otvorena za nastavak dijaloga.

Putin je također upozorio na “opasnost zbog pumpanja Ukrajine zapadnim oružjem, upozoravajući s tim u vezi na rizike daljnje destabilizacije situacije i pogoršanja humanitarne krize”.

Putin je kao “prave razloge poteškoća s opskrbom hranom” naveo “antiruske sankcije i pogrešnu ekonomsku politiku Zapada”.

Rusija je spremna pomoći izvozu žita iz Ukrajine, uključujući i preko crnomorskih luka”, dodao je Putin.

Ako Zapad ukine sankcije, tada će Rusija moći isporučiti više gnojiva i poljoprivrednih proizvoda, a to će smanjiti napetost na globalnom tržištu hrane”, kazao je ruski predsjednik.

Obećao otvaranje sigurnog pojasa na Crnom moru

Njemački kancelar i predsjednik Francuske pozvali su na hitno primirje i povlačenje ruskih trupa.

Pozvali su ruskog predsjednika da uđe u ozbiljne direktne pregovore s ukrajinskim predsjednikom i pronađe diplomatsko rješenje sukoba”, stoji u saopštenju iz Kremlja

Predsjednik Putin obećao je otvaranje pojasa postavljenog za zaštitu ukrajinskih luka kako bi se omogućio izvoz žitarica morem, te da taj pojas Rusija neće koristiti za ofanzivne akcije”, kazali su nakon razgovora francuski i njemački lider.

Od Putina su također zatražili da poboljša humanitarnu situaciju naroda Ukrajine.

Politički čelnici pohvalili su “predanost predsjednika Rusije postupanju sa zarobljenim borcima u skladu s normama međunarodnog humanitarnog prava”.

Razgovor je održan na inicijativu Scholza i Macrona i trajao je 80 minuta, saopštili su iz Kremlja.