Saša Magazinović: “HDZ ne može zaustaviti izbore, održat će se u predviđenom terminu”

Šef kluba zastupnika SDP-a u Parlamentu Bosne i Hercegovine Saša Magazinović istakao je da će Opći izbori biti održani u oktobru ove godine i da to HDZ ne može zaustaviti.

Danas, kada prestaje rok za doznačavanje sredstava za izbore CIK-u, jasno je da blokada održavanja izbora od strane HDZ-a, o kojoj odavno govorimo, nije nikakva pretpostavka nego politička činjenica. Klub SDP-a u državnom parlamentu je prije više od godinu predložio Zakon o finansiranju institucija Bosne i Hercegovine koji predviđa da se izbori finansiraju i održavaju bez obzira na to da li je budžet usvojen ili nije”, naveo je Magazinović.

Istakao je da su još tada upozoravali da će doći do pokušaja blokade održavanja izbora.

I ponudili smo mehanizam za deblokadu. Zakon je usvojen u hitnoj proceduri u Predstavničkom domu i čekao je više od godinu da njegov tekst razmatra Dom naroda. U ponedjeljak će se po ovom zakonu izjasniti Komisija za budžet i ukoliko ga usvoji stiču se uslovi da ga Dom naroda potvrdi na prvoj narednoj sjednici u oba čitanja i da se sredstva za izbore nakon toga doznače CIK-u”, dodao je Magazinović.

Mišljenja je da ovaj potez deblokira održavanje izbora ukoliko su svi, osim HDZ-a, zagovornici održavanja izbora kao što to, dodaje, javno tvrde.

Jer ne postoji mogućnost da to HDZ zaustavi niti na sjednici komisije niti na sjednici Doma naroda. Izbori moraju i bit će održani u predviđenom terminu, a oni koji to pokušavaju onemogućiti trebaju snositi ozbiljne sankcije“, poručio je Magazinović.