Semir Efendić objavio apel građana: Satima čekaju na red kod doktorice i ne stignu jer samo jedna radi

Semir Efendić, načelnik Općine Novi Grad, objavio je na svojoj stranici apel građana, ili bolje rečeni “krik” za pomoć, koji su nezadovoljni zdravstvenim uslugama u ambulanti “Sokolje”.

Nije ovo ni novi problem, godinama se građani suočavaju s nesnosnim gužvama i manjkom medicinskog osoblja.

Ovdje je veliki kolaps. Preko 10.000 kartona na jednu ambulantu. Imamo situaciju koja je konstantna, ali je ovo kulminacija.

Vikend ne rade, ponedjeljak i utorak zbog praznika ne rade, srijedu zbog Bajrama ne rade. Četvrtak 5. maja nakon toliko slobodnih dana, velikog broja pacijenata sa više mjesnih zajednica, ambulanta radi jednu smjenu sa jednom doktoricom, koja ne može da se izbori sa situacijom“, navedeno je u apelu građana.

Ističe se i da su nakon višesatnog čekanja pacijenti vraćeni jer nisu došli na red.

Pacijenti su jučer čekali od 13:20 do 19 sati i vraćeni su jer nisu došli na red, redovne terapije se ne mogu stići ispuniti i pustiti već tri dana.

Pacijenti od jučer su došli ponovno jutros i evo čekaju, a ne znaju kada će doći na red. Ovo neko mora vidjeti, mora reagovati“, dodaje se u apelu.

Dodaje se i da je direktor došao sinoć i obećao pomoć, ali ona još uvijek nije stigla.

Pacijenti galame, direktor im je sinoć došao i komentar koji je dao je ‘ovo je sramota, treba ovdje ispomoć”. Naravno, svi pacijenti od jučer su svjedoci da ta obećana pomoć još nije stigla.

Onkoloski pacijenti čekaju po dva sata, a redovni i po četiri“, zaključili su građani.

Efendić ističe da je ovakvih poruka mnogo, a da su problem napravili političari koji “ne znaju sistem”.

Nažalost stanje je godinama takvo, još se i pogoršava. Vječito su neka obećanja, ‘evo samo što se nije riješilo’. Problem su napravili ljudi koji uopće ne razumiju šta znači sistem u bilo kojoj oblasti.

Uveli su moratorij na zapošljavanje boreći se navodno protiv stranačkog zapošljavanja, usput kadrovski uništili zdravstveni sektor, a zapošljavanje ostalo kako je i bilo, još i gore.

Vrlo je opasno laicima dati sistem u ruke. U Kantonu Sarajevo grupa neznalica odavno vodi glavnu riječ. Tu nema pomoći dok oni ‘rješavaju’ probleme, jer oni su ih i napravili“, naveo je Efendić.