Srđan Puhalo: “Nudim 10.000 KM onom ko mi dokaže da je u Sarajevu ubijeno 1.601 dijete”

Politički analitičar i psiholog Srđan Puhalo izazvao je veliku buru u javnosti otvaranjem pitanja broja ubijene djece tokom opsade Sarajeva.

Puhalo se osvrnuo na izjavu Šefika Džaferovića u četvrtak 5. maja kada je obilježen Dan sjećanja na djecu Sarajeva.

Samo da rata ne bude: Sarajevo odalo počast za 1.601 ubijeno dijete“, rekao je Džaferović.

Tim povodom, Puhalo je u svom autroskom tesktu između ostalog naveo:

Ipak, u toj najboljoj namjeri da se oda počast ubijenoj sarajevskoj djeci, stalno se potencira jedna činjenica koja, jednostavno, nije dokazana, a to je da je u Sarajevu ubijeno 1.601 dijete.

Prema istraživanjima koja su dokumentirana, ubijeno je mnogo manje djece, a taj broj varira od institucije do institucije, ali nije ni blizu ovog broja. Molim vas da pažljivo pročitate moj tekst iz 2015. godine u kojem sam pisao o broju ubijene djece.

Mediji u Sarajevu znaju da taj broj nije utemeljen na pouzdanim istraživanjima, ali i dalje bez bilo kakvog zazora prenose netačne informacije. Zašto to rade, ne znam, ali u svakom slučaju to nije korektno, profesionalno i pošteno. Ali da skratimo priču.

Nudim 10.000 KM pojedincu, nevladinoj organizaciji, državnim institucijama, međunarodnim organizacijama, udruženjima građana, medijima, koji mi donesu relevantne podatke da je u opkoljenom Sarajevu, koje je kontrolisala Armija BiH, ubijeno 1.601 dijete. Dokažite da je taj broj tačan ili prestanite da manipulišete tim“, napisao je Puhalo.

Puhalo je zatim podijelio još nekoliko statusa po ovom pitanju, a odnose se na burne reakcije.

Vrijeđate, prijetite, omalovažavate, proklinjete, filozofirate, a niko da ponudi nešto konkretno, podatak, broj, knjigu, članak. Braćo Bošnjaci sve sam ovo već prošao sa Srbima“, naveo je Puhalo u drugom statusu.