Tužilaštvo BiH pokrenulo istragu zbog vjerskih obilježja na vozilima MUP-a RS

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine pokrenulo je istragu zbog vjerskih obilježja na policijskim vozilima “Despot” u Republici Srpskoj, piše BHRT.

Istraga je pokrenuta nakon što je Mirnes Ajanović, predsjednik BOSS-a, 13. marta ove godine podnio krivičnu prijavu Tužilaštvu BiH protiv članova Vlade RS i odgovornih lica u Specijalnoj antiterorističkoj jedinici (SAJ) zbog postavljanja vjerskih obilježja na specijalno policijsko vozilo “Despot”, čime je izvršeno krivično djelo.

Zakonom je propisano – ko javno izaziva ili raspiruje vjerski razdor ili netrpeljivost među konstitutivnim narodima i ostalima, kao i drugima koji žive ili borave u BiH – kazniće se kaznom zatvora od tri mjeseca do tri godine, a obzirom da su prijavljeni i shodno članu 250. – Organizovani kriminal, minimalna kazna zatvora je tri godine.

On je naveo da su navedenim radnjama MUP-a RS i postavljanjem pravoslavnih vjerskih obilježja na policijsko vozilo prekršene i odredbe Zakona o slobodi vjere i pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica u BiH, sa namjerom raspirivanja vjerskog razdora i zastrašivanja ne samo muslimana, katolika, jevreja i ostalih već i Bošnjaka, Hrvata, Srba i ostalih koji nisu vjerski opredijeljeni.

Ajanović je, po naredbi Tužilaštva BiH dao iskaz u prostorijama SIPA-e kao prijavitelj krivičnog djela iz člana 145a. Krivičnog zakona BiH zbog vjerskih obilježja na policijskim vozilima “Despot” u Republici Srpskoj.

U iskazu predstavnicima SIPA-e, predsjednik BOSS-a je naveo “da je zbog postavljanja vjerskih obilježja na policijsko vozilo došlo do ugrožavanja Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH, jer bi policija trebalo da garantuje svima sigurnost”.

Suživot, toleranciju, mir, kao i sprječavanje raspirivanja vjerskih razdora i netrpeljivosti nije moguće ostvariti kroz postavljanje vjerskih simbola na policijskim vozilima – jer policija mora štititi sve građane a nikako zastrašivati bilo koga”, naveo je Ajanović.