U Kijevu se ponovo uvodi policijski sat, Kličko uputio upozorenje građanima

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko pozvao je građane da ne izlaze vani od nedjelje do ponedjeljka.

Razlog je ruski Dan pobjede jer su zapadni zvaničnici upozorili da bi ruski predsjednik Vladimir Putin mogao službeno objaviti rat Ukrajini 9. maja, što je simboličan dan za Rusiju.

Kličko uvodi policijski sat u glavnom gradu Ukrajine u nedjelju i ponedjeljak, a događaji se neće održavati, objavio je na društvenim mrežama dodajući da će širom grada pojačati patrole.

Ako neko želi ići položiti cvijeće, može to učiniti sam, u privatnosti, ne u grupi. Budite oprezni i slijedite pravila”, napisao je Kličko.

Također vas molim da ne ignorirate uzbune za zračni napad i odmah se sklonite ako ih čujete. U narednim danima postoji velika vjerojatnoća napada u svim regijama Ukrajine. Budite svjesni i vodite računa o vlastitoj sigurnosti”, upozorio je Kličko.

Zašto baš 9. maj?

Putin bi iskoristio simbolički značaj i propagandnu vrijednost “Dana pobjede” 9. maja kako bi najavio vojno postignuće u Ukrajini, veliku eskalaciju neprijateljstava – ili oboje.

Zvaničnici su sada počeli da vjeruju u jedan mogući scenario, a to je da Putin zvanično objavi rat Ukrajini 9. maja.

Britanski ministar odbrane Ben rekao je prošle sedmice da će Putin “vjerovatno ovog prvog maja izjaviti da smo ‘sada u ratu sa nacistima i moramo masovno mobilizirati ruski narod’”.

Druge opcije za 9. maj uključuju aneksiju otcijepljenih teritorija Luganska i Donjecka u istočnoj Ukrajini, vršenje velikog pritiska na Odesu na jugu ili proglašenje pune kontrole nad južnim lučkim gradom Mariupoljom.

SAD imaju “veoma vjerodostojne” obavještajne informacije da će Rusija pokušati anektirati Luhansk i Donjeck “negdje sredinom maja”, rekao je u ponedjeljak američki ambasador pri OSCE-u Michael Carpenter.

Postoje i naznake da bi Rusija mogla proglasiti i pripojiti “narodnu republiku” u gradu Hersonu na jugoistoku zemlje.

Glasnogovornik američkog State Departmenta Ned Price rekao je da postoji “dobar razlog da vjerujemo da će Rusi učiniti sve što mogu da iskoriste 9. maj u propagandne svrhe.”

Vidjeli smo kako Rusi zaista udvostručuju svoje propagandne napore, vjerovatno, gotovo sigurno, kao sredstvo da odvrate pažnju od svojih taktičkih i strateških neuspjeha na bojnom polju u Ukrajini“, rekao je Price na konferenciji za medije u State Departmentu