Ukrajina izdaje poštansku marku posvećenu pobjedi na Evroviziji

Ukrajinska pošta uskoro planira izdati posebnu poštansku marku, kojom će obilježiti uspjeh postignut na takmičenju za pjesmu Evrovizije.

Ukrajinska grupa Kalush Orchestra ubjedljivo je pobijedila u konkurenciji prijavljenih na takmičenju za Eurosong, zahvaljujući neviđenom odzivu televizijskih gledalaca iz cijele Evrope, koji su glasali za Ukrajinu.

O dizajnu poštanske marke odlučit će umjetnički odbor, napisao je na Facebooku šef Ukrajinske pošte Igor Smeljanski, dodavši kako se nada da će se sve odvijati ubrzanim tempom, prenosi Hina.

I uspjeh posljednje dvije ukrajinske pobjednice Eurosonga, pjevačica Ruslane i Jamale, obilježen je izdavanjem prigodnih poštanskih marki.

Nedavno je Ukrajinska pošta izdala poštansku marku posvećenu ukrajinskim vojnicima na Zmijskom ostrvu u Crnom moru, koji su se odbili predati posadi ruskog ratnog broda.

Smeljanski je objavio skicu za novu marku, na kojoj bi trebalo pisati “Pomozite Marijupolju – Pomozite Azovstalu”.

To su riječi koje je nakon nastupa u subotu uvečer na pozornici u Torinu izgovorio frontmen Kalush Orchestra, Olega Psjuk.

Pjevač je kazao i da bend namjerava prodati svoj evrovizijski trofej na aukciji i donirati sav prihod od prodaje Ukrajini i ukrajinskim oružanim snagama.

Ukrajinski zvaničnici su obećali da će zemlja biti domaćin takmičenja sljedeće godine, bez obzira na rat.

Trenutno Ukrajina takav događaj ne bi mogla realizovati zbog vanrednog stanja u zemlji.

Na snazi ​​je noćni policijski sat, a ratu se ne nazire kraj.