Velika Britanija razmatrat će da gej populaciji ponudi vakcine protiv majmunskih boginja

Stručnjaci u Velikoj Britaniji upozoravaju da bi se strategija te zemlje prema aktualnoj zarazi majmunskim boginjama mogla promijeniti, ako se broj slučajeva nastavi povećavati, prenosi Dialy Mail.

U planu je ciljano ponuditi pripadnicima gej populacije vakcinu protiv majmunskih boginja, jer stručnjaci strahuju da im deseci zaraženih pacijenata prolaze ispod radara.

Velika Britanija sprema se u petak zabilježiti još 11 novih slučajeva zaraze majmunskim boginjama, a dosadašnjih šest od devet potvrđenih slučajeva su muškarci koji su imali “spolni odnos s drugim muškarcima“, potvrdio je zdravstveni izvor za britanske novine.

To “sugerira na širenje u seksualnim krugovima”.

Ako slučajevi nastave pokazivati nerazmjer u broju kod homoseksualnih u odnosu na biseksualne muškarce, razmotrit će se uvođenje vakcinisanja.

Britansko zdravstvo navodno u zalihama ima oko 5 hiljada doza vakcina, a već su naručili dodatnih 20 hiljada.

Riječ je o vakcini koja je izvorno dizajnirana za velike ljudske boginje, no dva virusa su vrlo su slična i vakcina pokazuje učinkovitost i kod ove zaraze.

Devet Britanaca ima potvrđenu dijagnozu majmunskih boginja i čini se da su svi, osim jednog, oboljeli u Velikoj Britaniji. Izvorni pacijent je virus donio iz Nigerije, gdje je bolest široko rasprostranjena.

Deset svjetskih zemalja, uključujući SAD, Španiju i Italiju, do sada je potvrdilo slučajeve majmunskih boginja, virusne infekcije koja isprva pokazuje simptome slične gripi, ali ju karakterizira osip s mjehurićima i krastama po cijelom tijelu, dlanovima i tabanima.