Video/ Džanan Musa MVP španske lige, pehar mu uručio brat i doveo ga do suza

Bosanskohercegovački košarkaš Džanan Musa zvanično je proglašen najkorisnijim igračem španske ACB košarkaške lige.

Prvak Evrope sa kadetskom reprezentacijom Bosne i Hercegovine sada se okitio prvom pravom, velikom individualnom nagradom, koju su mu dodijelili navijači, treneri i generalni menadžeri timova, te statistički podaci, koji su neumoljivi.

Musa je prvi košarkaš u posljednjih 25 godina koji je proglašen MVP-jem, a da nije sa svojim timom obezbijedio nastup u play-offu.

Struka je, međutim, ocijenila da bi bez svog kapitena Rio Breogan bio u dosta lošijem položaju na tabeli španskog prvenstva, te je Musa zasluženo, nakon najbolje sezone u profesionalnoj karijeri, proglašen najboljim igračem lige.

Naš košarkaš sezonu je završio sa indeksom valorizacije 23.1 (najbolji u ligi), sa 20.1 poenom po utakmici, što ga je učinilo najboljim strijelcem lige, a naš košarkaš je prvi i u broju slobodnih bacanja, čak 6.5 po utakmici, te broju odigranih minuta po meču, 32 minuta u prosjeku.

Trofej najkorisnijeg igrača lige Džananu je uručio njegov brat Džennis, koji je u potpunoj tajnosti avionom jučer stigao u Lugo bez znanja svog brata i svojih roditelja.

Musa sada s pravom može birati svoju novu destinaciju, budući da mu je u Breoganu istekao ugovor i izvjesno je da će karijeru nastaviti u nekom drugom klubu, koji se bori u Euroligi, u prvom redu u Realu iz Madrida i Milanu, koji su iskazali interesovanje za bh reprezentativca.

Trofej za najkorisnijeg košarkašak u Španiji uručio mu je brat Dženis.

Emitovan trenutak dodjele na trgu u Lugu zabilježilo je menadžer Džanana Muse Miodrag Miško Ražnatović.

ACB se odlučio izenanditi bh. reprezentativca tako što mu je brat Dženis Musa uručio nagradu za najkorisnijeg košarkaša za ovu sezonu, pred nekoliko stotina navijača Rio Breogana.

Zagrljaj dva brata i kasnije suze Džanane Muse pokazuju da se Bišćanin vratio u formu i nikad spremniji dočekuje nove profesionalne izazove.

Dvadesettrogodišnjak od ove sezone ponovo plijeni pažnju euroligaških klubova. Mediji u Španiji i Italiji Musu od naredne sezone povezuje sa Real Madridom i Milanom.

Čestitkama se među prvima pridružio i kolega iz reprezentacije Jusuf Nurkić.