Video- foto/ Prvomajski protest rudara: “Sarajlije, rudari neće zaboraviti vašu podršku u novembru”

Na Željezničkoj stanici u Sarajevu jutros je počelo okupljanje rudara iz Federacije BiH na Međunarodni praznik rada.

Na jednom protestnom skupu danas su prisutni radnici iz svih osam rudnika uglja u FBiH, ali i radnici Rudnika mrkog uglja Banovići koji nisu sastavni dio koncerna.

Sinan Husić, predsjednik Sindikata radnika rudnika FBiH poručio je da su rudari spremni i na pregovarački proces, ali i na svaki vid sindikalne borbe kako bi došli do dostojanstvenog kolektivnog ugovora za oblast rudarstva u Federaciji BiH.

Pravno gledano, od danas nemamo usaglašen kolektivni ugovor za oblast rudarstva u BiH koji je u primjeni. Međutim, u isto vrijeme želimo kazati da nismo nervozni i uzbuđeni radi toga. Potpuno smo svjesni kapaciteta sa kojima raspolažemo i sopstvenih mogućnosti.

Hoćemo da vjerujemo da postoji kapacitet da najkasnije do 20. maja kroz pregovarački proces usaglasi se i utvrdi novi kolektivni ugovora. Mada, mi već sa nivoa sindikalnih tijela imamo pripremljene odluke koje ćemo ozvaničiti nakasnije do 6. maja 2022. godine”, pojasnio je Husić.

U slučaju da ne dođe do usaglašavanja sadržaja kolektivnog ugovora te odluke, najavio je da će te odluke predstaviti radnicima svih rudnika uglja u FBiH.

Vjerujemo da ćemo imati ogromnu podršku radnika”, poručio je Husić.

Sindikat rudara Federacije BiH danas se okupio, simbolično, na Međunarodni praznik rada kako bi tražili da se njihova prava ispoštuju i da dobiju usaglašen kolektivni ugovor.

Učesnici mirnom šetnjom stigli su i do zgrade Vlade Federacije BiH, gdje se obratio i Zuhdija Tokić, predsjednik Sindikalne organizacije rudnika “Kreka”.

Žalosno je što na praznik rada moramo da dođemo i kažemo ovima u Vladi FBiH i onima u Elektroprivredi da rudari dišu problem. Jadna je ona država u kojoj je rudar problem. Rudar neće biti problem, ali neće dozvoliti da mu se umanje prava. Hoćemo ono što čestito i pošteno zaradimo”, poručio je.

Prokomentarisao je i dolazak premijera Fadila Novalića na iftar u Rudnik mrkog uglja Banovići.

Žalosno je da obilazite rudnike i iftarite. Kako vas nije sramota sići u rudnik, a ti rudari znaju da danas niste omogućili novi kolektivni ugovor. Sram vas i stid bilo, jeste li pitali te rudare koliku platu imaju“, rekao je Tokić.

Zatim su rudari prošteli kroz Vilsonovo šetalište.

Prolaznici su pružili podršku rudarima dok se sa zvučnika čuo govor.

Između ostalog čulo se: “Sarajlije rudari neće zaboraviti vašu podršku u novembru”.