Video/ Mirza Čelik zatražio od Mirze Muse da se javno izvini za fizički napad na učenika, ovaj se oglušio

Na današnjem Šestom nastavku 52. Radne sjednice Skupštine KS na dnevnom redu su programi rada i finansijski planovi više kantonalnih javnih ustanova.

Ranije se na sjednici obratio i direktor Gerentološkog centra, Mirza Musa, koji je nedavno došao u žižu javnosti nakon napada na učenika.

Ipak, Musa nije spomenuo ovaj nemili događaj, ali je zastupnik Mirza Čelik zatražio da se oglasi ministrica po ovom pitanju.

Ne mogu da se ne osvrnem, a da ne pitam ministricu kada je kazala da želi da pohvali svakog po na osob direktora, ja se pitam kao osnivač, evo Skupština je osnivač svih ovih javnih ustanova, pa zaduženi smo i da pratimo koga imenujemo sve na te pozicije, te da li neko od ovih direktora zaslužuje da bude direktor ovih javnih ustanova, te da li imamo informaciju da li je ministrica zadovoljna sa svim ovim direktorima i načinom kako se oni ponašaju kako u javnim ustanovama, tako i u privatnom životu“, kazao je Čelik.

Čelik smatra da je Musa trebao da se javno izvini ili pokaje kada se oglasio.

To trebamo vezati, mi smo osnivači i toga se trebamo držati, a tiče se direktora Gerontološkog centra Mirze Muse koji je imao eskces 29. aprila. Trebao je iskoristiti ovu priliku danas da se pokaje ili da je javno izvini. On zna šta je trebao da uradi, ali ministrica je najavljivala da će da prihvati ostavku, pa evo čisto informaciju radi javnosti da nam da ministrica“, zaključio je Čelik.

Musa je ponovo dobio riječ, ali se nije oglasio o napadu.

Podsjetimo, ranije se medijima obratio Musa, koji je iznio svoju stranu priču.

“Prvenstveno se obraćam kao roditelj koji je posebno na udaru javnosti kao odgovorna osoba u javnoj ustanovi KS. Mjesecima unazad moje dijete, ali i druga djeca su bile žrtve fizičkog i verbalnog vršnjačkog nasilja u Osnovnoj školi ‘Safvet-beg Bašagić’ Sarajevo.

Sve je pokušavano da se opravda i predstavi kao ‘dječija igra’ dok nasilje nije preraslo u nešto što ima elemente neprimjerenog. Svaki roditelj maloljetnog djeteta (muškog ili ženskog) zna kako se osjeća dok čita ove redove.

U petak 24.4.2022. godine se desila kulminacija vršnjačkog nasi**a, nešto preko čega ni jedan roditelj, škola, ali ni ovo društvo ne smije preći. Zbog poštovanja prava djeteta, ali i istrage koja je u toku, ne želim detaljnije opisivati sam događaj.

Međutim, da je škola reagovala na vrijeme, problem je mogao biti spriječen i riješen u okviru institucija. Kćerku sam sačekao nakon nastave, kada mi je uplakana opisala nasi**e koje je pretrpjela tog dana u školi.

Zadržao sam počinioca od bijega, povisio glas i tražio da odmah dođu policija, roditelji, pedagog i direktor škole kako bih prijavio ozbiljan slučaj vršnjačkog nasilja.

Pomenutog dječaka niko nije udario, što mogu potvrditi roditelji ostale djece iz razreda koji su bili prisutni kao i osoblje škole. Ove tvrdnje će svakako biti i dokazane u pravnim postupcima koji slijede.

Iako se nigdje ne spominje, a i direktor škole je, u izjavama posljednjih dana, propustio da kaže: nasi**e mu je više puta prijavljeno, da nastavnik na čijem je času problem kulminirao nije reagovao, da je nekoliko dana prije toga slučaj prijavljen pedagogu i da postoje i druga djeca koja su bila žrtve postupaka.

Postoje nalazi psihologa unazad mjesecima. Da li je škola reagovala na vrijeme i postupila po Smjernicama za postupanje u slučaju nasilja nad djecom u BiH? O svemu ovome postoje dokazi, koji su predmet obrade u istrazi koja se trenutno vodi od strane nadležnih institucija.

Kako bih zaštitio prava svoga djeteta (kao i druge djece) koja su žrtve nasi**a, nisam želio da se na ovaj način obraćam javnosti. Svjestan sam da će moje obraćanje biti čitano i od njihovih vršnjaka, što dodatno može produbiti traume.

Ipak, ako ne kažem svoju stranu, javnost će ostati uskraćena za punu informaciju.

Senzacionalističko izvještavanje o ovom slučaju, zasnovano na jednoj strani priče ne doprinosi rješavanju problema sistemskog vršnjačkog nasilja u našim obrazovnim ustanovama kao i odgovora na isto.

Kao rezultat, sigurnost moje porodice je trenutno ugrožena kroz posredne i neposredne prijetnje, ucjene i medijsko diskreditovanje. Dok moje dijete i dalje sa strahom ide u školu gdje je izložena dodatnoj verbalnoj i psihološkoj torturi.

Sve prethodno navedeno sam uredno prijavio Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i vjerujem da će institucije biti sposobne da nas zaštite. Obzirom da je u toku istraga svih ovih ali i svih drugih okolnosti prije, tokom i poslije pomenutog događaja – zamolio bih širu javnost da se suzdrži od donošenja suda a u najboljem interesu zaštite maloljetnih djevojčica i dječaka”, kazao je Mirza Musa.