Vlada KS osudila sramnu izjavu Stjepana Kljuića koji je pokrivenu ministricu nazvao “zabrađenom”

Vlada Kantona Sarajevo osudila je neprimjerenu izjavu bivšeg člana Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Stjepana Kljuića datu na Face televiziji.

Izjava se odnosi na ministricu odgoja i obrazovanja KS Naidu Hota-Muminović.

Vlada KS potcrtava da sloboda vjeroispovijesti ili uvjerenja podrazumijeva pravo svakog da može postupati u skladu sa svojim vjerskim uvjerenjima, te odbacuje Kljuićevu insinuaciju da hidžab vrijeđa bilo koga.

Ovakav komentar u javnom prostoru je govor mržnje koji se, nažalost, normalizuje diljem BiH. Vlada KS, na čelu s premijerom Edinom Fortom, daje punu podršku ministrici Hota-Muminović, koja neumorno pokreće promjene sistema obrazovanja, dok njena posvećenost i predanost plijeni pažnju.

Ministrica Hota-Muminović niti jednim svojim gestom nije pokazala nepoštovanje prema bilo kome, dajući lični primjer odgovornosti za postupke i riječi u javnom prostoru“, navedeno je u reakciji Vlade.

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto ranije je stao u zaštitu ministrice.

U Sarajevu nikad nećemo tolerisati uvrede i diskriminaciju po bilo kojem osnovu. Ministrica Hota Muminović ima i uvijek će imati moju punu podršku i svaka uvreda na račun njenog hidžaba bit će uvreda i na moj račun lično. Neka je sram Stjepana Kljuića koji je sebi ovo dozvolio”, napisao je Forto na svom Twitter profilu.

Šta je Kljuić rekao?

Gostujući u Centralnom dnevniku Senada Hadžifejzovića, biviši član Predsjedništa RBiH Stjepan Kljuić šokirao je javnost nakon što je iznio niz uvreda na račun ministrice za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naide Hote Muminović.

Nazvao je “zabrađenom”.

Ja kad vidim onu ministricu obrazovanja u KS, zabrađena. Šta ona misli, šta misle ona djeca inovjeraca. Ma nemoj… Javna funkcija mora biti takva”, kazao je Kljujić.

Senad je rekao da svi imaju pravo na izbor i prekinuo gosta.