Zajednica i Odbor srednjih škola KS podržali predan rad ministrice Hota-Muminović i njeno pravo na nošenje marame

Zajednica i Odbor direktora srednjih škola Kantona Sarajevo uputili su jutros ministrici za odgoj i obrazovanje KS Naidi Hota-Muminović riječi pune podršku, nakon što je na njen račun neprimjerene komentare u javnosti iznio Stjepan Kljujić.

Kazali su da im je zadatak promovisanje otvorenosti uma i prihvatanje drugačijih.

Dajemo punu podršku Vašem predanom i profesionalnom radu i djelovanju, kao i slobodnoj primjeni svih vjerskih prava, a što i u Vašem slučaju između ostalog podrazumijeva pravo na nošenje marame.

Kao odgojno-obrazovne ustanove koje predstavljamo zadatak nam je da promovišemo otvorenost uma, prihvatanje drugačijeg, njegovanje različitost, a sve u cilju kreiranja društva po mjeri svih njegovih članova.

Gospodin Kljujić, kao javna ličnost, komentarišući Vaše pravo na ispoljavanje vjere, svojim istupom ugrozio je sistem vrijednosti koji treba da bude kreiran po mjeri svakog pojedinca”, kaže se u stavu spomenutih radnih tijela ovog resornog ministarstva, koji potpisuje predsjednik Zajednice srednjih škola KS Senad Alić.

“Žao mi je što Kljuić živi pod teretom predrasuda”

Naida Hota- Muminović, ministrica odgoja i obrazovanja Kantona Sarajevo oglasila se nakon što je Stjepan Kljuić, bivši član Predsjedništa Republike Bosne i Hercegovine, uvrijedio gostujući u jednoj TV emisiji.

Hota- Muminović se prije svega zahvalila građankama i građanima, udruženjima i grupama koji su, kako je navela, pokazali da su budni i bdiju nad slobodom.

Većina ljudi koji su reagovali ne poznaju me lično, brane princip. Hvala puno kolegama i prijateljima na njihovim riječima podrške. Ipak, bila mi je posebna privilegija dobiti poruke od mojih učitelja i učenika. Hvala svima. Ne brine me Stjepan Kljuić.

Nastojat ću zapamtiti njegovu ulogu u periodu kada je Bosna i Hercegovina obnavljala svoju državnost, a njeni građani se izjašnjavali za slobodnu, nezavisnu i suverenu Bosnu i Hercegovinu, domovinu svih njenih naroda i građana. Žao mi je što živi pod teretom predrasuda. To je teška pozicija”, kazala je.

Zatim ga je pozvala da uz šećerli kafu i sarajevski porazgovaraju ako mu može olakšati poziciju.

Mojim je roditeljima uvijek bio drag, kao gospodin sa lulom i šeširom. Prenosim mu njihove pozdrave, kažu da i dalje vjeruju da Sarajevo pripada svima koji ga vole.

Više me brine što se u našem javnom prostoru pojavljuju iskre na koje se često ne obaziremo, ali koje prije ili kasnije izazovu požar. Zabrinuta sam ko predstavlja naše radnike u obrazovanju”, dodala je.

Hota- Muminović je istakla da otvoreno moramo govoriti o nasilju i govoru mržnje u javnom prostoru.

Predsjednik Kantonalnog odbora Samostalnog sindikata predškolskog i osnovnog odgoja i obrazovanja već je pokazao kako izgleda remećenje javnog reda i mira i vrijeđanje na osnovu vjerskog identiteta o čemu postoji prijava u policiji.

Evo o tome možemo razgovarati u narednom periodu, sa primjerima. Djeca nas gledaju i uče po modelu. Mi smo nasilno društvo i bit ćemo nasilno sve dok ne počnemo ukazivati na nasilje, distancirati se od nasilnika, podsticati nasilnike da potraže pomoć ili da se sklone kako ne bi izgubili kontrolu nad svojim ponašanjem.

Podučavala sam učenike raznih nacionalnosti, vjeroispovijesti, pa i internacionalne učenike. Učila sam ih da se ne plaše nikoga i ničega, posebno ne različitosti”, naglasila je kantonalna ministrica.

Smatra da su neznanje i kukavičluk temelj svih predrasuda.

Naša je trajna obaveza raditi na ozdravljenju misli i međusobnih odnosa. Posebno šaljem podršku vojnikinji Oružanih snaga BiH Emeli Mujanović-Kapidžija koja punih deset godina vodi borbu za ostvarivanje jednog od osnovnih ljudskih prava – prava na slobodu vjeroispovijesti.

Emela je već dugo simbol borbe protiv diskriminacije. Skrećem pažnju da u Bosni i Hercegovini u propisima postoje upravo odredbe koje su diskriminirajuće u pogledu vjeroispovijesti, npr. u sudstvu i tužilaštvu. Nije li vrijeme da se revidiraju?

Dajem ovu pažnju svim ženama koje su nailazile na prepreke ili nailaze, a koje ne mogu ili ne smiju dići svoj glas protiv nasilja i diskriminacije”, poručila je na kraju Hota-Muminović.

Šta je rekao Kljuić?

Za one koji nisu upratili, a to bi bilo pravo čudo, gostujući u Centralnom dnevniku Senada Hadžifejzovića, biviši član Predsjedništa RBiH Stjepan Kljuić šokirao je javnost nakon što je iznio niz uvreda na račun ministrice za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naide Hote Muminović.

Nazvao je “zabrađenom”.

Ja kad vidim onu ministricu obrazovanja u KS, zabrađena. Šta ona misli, šta misle ona djeca inovjeraca. Ma nemoj… Javna funkcija mora biti takva”, kazao je Kljujić.

Senad je rekao da svi imaju pravo na izbor i prekinuo gosta.

Uslijedile su i reakcije na Kljuićev javni nastup. Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto stao je u zaštitu ministrice.

U Sarajevu nikad nećemo tolerisati uvrede i diskriminaciju po bilo kojem osnovu. Ministrica Hota Muminović ima i uvijek će imati moju punu podršku i svaka uvreda na račun njenog hidžaba bit će uvreda i na moj račun lično. Neka je sram Stjepana Kljuića koji je sebi ovo dozvolio”, napisao je Forto na svom Twitter profilu.