Zlatko Miletić: “Podnijet ću krivičnu prijavu protiv odgovornih”

Nakon sjednice Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, na kojoj su delegati HDZ-a i SNSD-a glasali protiv odluke o osiguranju sredstava za organizaciju općih izbora u oktobru, oglasio se njihov kolega iz parlamentarnih klupa Zlatko Miletić.

Ishod današnje sjednice on je okarakterizirao kao još jedno u nizu poniženja građana i naroda u BiH.

Većina delegata Doma naroda PS BiH ne poštuje Aneks 3. – Izborni sistem, Opći okvirni sporazum za mir u BiH, Ustav BiH poglavlje o ljudskim pravima, Izborni zakon BiH, Odluku Suda BiH o legalnosti i legitimnosti CIK BiH, odluku od 05. maja 2022. o raspisivanju i održavanju izbora 2022. od strane CIK BiH.

Nakon prijedloga kluba Bošnjaka Doma naroda da se donese posebna odluka o finansiranju izbora, 8 je glasalo protiv, 1 je bio suzdržan, a 6 je bilo za ustavnu i zakonsku obavezu dostavljanja Zakona o budžetu institucija BiH za 2021. (kasne 19 mjeseci) i za 2022. (kasne 7 mjeseci).

Za sve to ne zna se ko je odgovoran. E tako više ne može. Čekam do kraja mjeseca i ako Vijeće ministara BIH ne osigura potreban novac za provedbu izbora 2022. godine, na osnovu člana 150 Krivičnog zakona BiH, podnijet ću kaznenu prijavu protiv odgovornih“, navodi Miletić.

Poručio je građanima da razmisle o svemu.

Vjerujte mi na riječ, ovi vladajući ne zaslužuju vaše povjerenje u bilo kojem smislu“, istakao je Miletić.