Zvanično donesena odluka: Državno tužilaštvo od Tužilaštva KS traži sve spise o slučaju “Dženan Memić”

Na Koordinacionom tijelu glavnih tužilaca zvanično je donesena odluku po prijedlogu Federalnog tužilaštva da Državno tužilaštvo preuzme sve spise oko stradanja Dženana Memića.

Ti spisi su bili u Tužilaštvu KS od februara 2016.godine.

Ovi spisi, zvanično bi trebali biti preuzeti u junu, a radi se o odluci o preuzimanju krivičnog gonjenja.

Tačnije, Tužilaštvo traži od Kantona da im se dostavi sva dokumentacija o Dženanu Memiću, u što spadaju svi do sada prikupljeni dokazi.

Do sada je Tužilaštvo vodilo istragu samo za prikrivanje dokaza, a sada se ona bazira na uzroke stradanja.

Podsjećamo, nakon što je prošle sedmice održan sastanak advokata porodice Memić Ifeta Ferageta, na kojem je prisustvovao i Muriz Memić, Dženanov otac, s v.d glavnim tužiocem Milankom Kajganićem, rečeno je da je pokrenuta istraga o ubistvu mladića na Ilidži 8.februara 2016. godine.

Tužilaštvo ima svjedoke, snimke i fotografije s mjesta stradanja. Po prvi put se jasno zna ko je bio na licu mjesta kobne noći, a pustio je Dženana da iskrvari.

Tužilaštvo, kako javljaju pojedini mediji, na meti već ima više od pet osoba i javnost će biti šokirana kada se obznane njihova imena.

Za zataškavanje i prikrivanje dokaza sudi se Alisi Ramić (djevojačko Mutap), bivšoj djevojci tragično stradalog mladića, njenom ocu Zijadu Mutapu, dvojici policajaca Hasanu Dupovcu i Josipu Bariću te Muameru Ožegoviću, radniku hotela “Crystal”.

Ali paralelno s ovim procesom Tužilaštvo ima nove dokaze i svjedoke.