Zvonko Marić o generalu Alagiću: “Priređena mu je jeziva drama, Milošević mu je morao posuditi odjeću”

Na dnevnom redu Skupštine Kantona Sarajevo je rasprava o tome da novoformirana ulica u naselju Nova Otoka u općini Novi Grad Sarajevo dobije naziv ulica “Generala Mehmeda Alagića”.

Za diskusiju se javio zastupnik Zvonko Marić (SBB), koji je poznavao Mehmeda Alagića.

Govorio bih kao neko ko je poznavao generala Mehmeda Alagića, jer ako nešto ne kažem osjećao bih se kao saučesnik u prikrivanju istine o rahmetli generalu Alagiću.

Reći ću nešto kao na temelju onog što sam svjedočio pred Haškim tribunalom, kao neko ko je poznavao generala za vrijeme rata i poslije rata kada je bio načelnik općine Sanski Most.

To je general koji je bio na puno mjesta, da ne nabrajam sve te akcije kojim je zapovijedao, od Kupresa, Vlašića, oslobađanje Sanskog Mosta, Treskavice i pomaganju građanima Sarajeva“, kazao je Marić.

Istakao je da je znao njegov način promišljanja i o ratu i o ratnim zločinima.

Drama koja mu je priređena je jeziva i dramatična. To poniženje kada je uhapšen je neprimjereno civilizaciji i onom što je on uradio za Bosnu i Hercegovinu.

Dan prije hapšenja je ručao s Zlatkom Lagumdžijom, kada je na najslikovitiji način pokazao i potvrdio ono što mu je rahmetli profesor Nijaz Duraković govorio ‘Čuvajte se danajaca i kada vam darove nose’. Nije mu rečeno da će biti deportiran u Hag, iako je Lagumdžija dobro znao šta se dešava“, rekao je.

Zvonko Marić je podsjetio je da je ulica najmanje ono što je on zaslužio, jer je Sarajevo pored ostalih gradova branio.

Kada je došao u Hag u trenerci morao je posuditi odjeću. Tu odjeću mu je posudio zamislite ratni zločinac Slobodan Milošević. Poražavajuće je to što je preživio general Alagić. Nema nikave dileme da ću ovo podržati“, dodao je Marić.