Bisera Turković o nedobijanju kandidatskog statusa za EU: “Kasno je sada plakati”

Bosna i Hercegovina jučer nije dobila kandidatski status za Evropsku uniju.

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković smatra da to nije “zato što EU to ne želi već zato što su pojedine političke stranke koje su dio državnih vlasti, već godinama blokiraju i opstruiraju ispunjavanje uslova za kandidatski status”.

Dodala je kako je to “činjenica koju javnost u Bosni i Hercegovini mora znati”.

Evropska unija nije zatvorila vrata Bosancima i Hercegovcima, ali u njoj nema mjesta politici i političarima koja blokiraju državu, koji prijete secesionizmom, koja podržavaju i opravdavaju agresiju, koji su ogrezli u korupciju i negiranje genocida koji uslovljavaju interes sviju nas sa ispunjavanjem vlastitog interesa.

Bosna i Hercegovina će, zasigurno, dobiti kandidatski status i na koncu i postati članica EU, ali na tom putu građani moraju pobijediti retrogradne snage koje danas licemjerno optužuju EU, a sve su uradili da NE dobijemo kandidatski status”, istakla je Turković.

Ministrica vanjskih poslova BiH je ocijenila kako je Bosna i Hercegovina dobila veliku podršku, kao država i kao snage koje žele evropsku budućnost, od brojnih evropskih lidera. Ali, to ne smije zamagliti činjenicu…

Niti preciznu odgovornost za postojeće stanje, za višemjesečne blokade, za nerad, političke ucjene, antiustavno djelovanje, za pokušaje rušenja postignutog napretka. Nije ovo odbijanje Bosne i Hercegovine, ovo je signal da se treba bolje organizirati i više raditi.

Ništa se ne dobija na poklon. Sve treba zaraditi. Ukrajina se odlučnošću svojih državljana da se bore i izbore, i jasno prepoznatim ciljem njenih političkih vođa izborila za kandidatski status”, rekla je Turković.

Gdje su bosansko-hercegovački lideri u toj priči?

Možemo lako prepoznati one koji su se borili, ali i one koji su opstruirali i uslovljavali. Kasno je sada plakati! Pred nama je ozbiljan rad. Ako budemo opredijeljeni za ozbiljan rad, cilj je ostvarljiv”, zaključila je šefica bh. diplomatije.

Podsjećamo, Evropsko vijeće je u jednom od svojih zaključaka navelo kako je spremno dati status zemlje kandidata Bosni i Hercegovini nakon što se sprovede značajan broj reformi.

Ukrajina i Moldavija su od jučer postale kandidatkinje za EU.