Burne reakcije na Izetbegovićevu izjavu o donaciji: “Lako je tuđim parama sadaku davati”

Bakir Izetbegović, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Bosne i Hercegovine i lider Stranke demokratske akcije, objavio je kako će cjelokupan iznos za koji će biti uvećana njegova primanja u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH nakon usvajanja Budžeta, usmjeriti u humanitarne svrhe.

Da budemo precizniji, novac će uplaćivati organizaciji Pomozi.ba.

Uslijedile su, sasvim očekivano, burne reakcije kolega političara, analitičara, javnih ličnosti, ali i građana.

Poslanik Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Damir Arnaut uputio je danas Amandman na Ustav BiH kojim bi se omogućilo smanjenje, a zabranilo povećanje, plata i drugih naknada funkcionerima u državnim institucijama.

Arnaut u obrazloženju podsjeća da Ustav BiH sadrži anahronu odredbu da naknada za funkcionere u institucijama BiH, odnosno izabrane i imenovanje zvaničnike i njihove savjetnike, ne može biti umanjena za vrijeme trajanja njihovog mandata.

S obzirom na to da su te iste institucije predložile i usvojile Budžet i prateće akte kojima se u jeku globalne finansijske krize njihova primanja povećavaju i do 500 KM mjesečno, a vojnicima i policajcima samo 80 KM, neophodno je amandmanski djelovati na Ustav BiH i umjesto sadašnje zabrane smanjenja, zabraniti povećanje naknada funkcionera”, kaže Arnaut.

Arnaut dodaje da je ova intervencija na Ustav BiH, sada posebno neophodna zbog jučerašnjeg enormnog povećanja ionako previsokih funkcionerskih plata:

Ako se ovaj amandman ne usvoji do 2. decembra, ove povećane plate državnih poslanika, ministara i njihovih savjetnika neće se moći smanjivati naredne četiri godine. Zbog toga posebno licemjernim smatram današnju izjavu Bakira Izetbegovića da će on i drugi zvaničnici SDA ‘do kraja ovog mandata’ tu razliku uplaćivati u humanitarne svrhe.

A šta ćemo s idućim mandatom, ne samo SDA-ovaca, već i vaših saveznika u ovom harčenju budžeta, SNSD-a, HDZ-a i DF-a?“, pita Arnaut.

Dodaje da je jasno “da vas neće biti u ministarskim foteljama, ali će neki od vas uzeti poslaničke i delegatske mandate. I zamislili ste da iz opozicionih klupa naredne četiri godine primate ove uvećane plate? Uradit ćemo sve da do toga ne dođe”.

Arnaut podcrtava da mu je “dosta SDA sadaka-politike” i poručuje:

Dok sam ja u proteklih osam godina ukinuo bijeli hljeb i komisijske naknade i time sistemski uštedio preko 10 miliona u budžetu, SDA i DF funkcioneri su se patetično, preko medija, te bez bilo kakvih provjera, navodno odricali raznih privilegija, od Bakirove otpremnine, preko Adilovog paušala, do Željkove jubilarne nagrade.

A dotle su vaši koalicioni partneri Majkić, Čović, Bariša i Nikola sa brojnim prikolicama isti taj novac uredno inkasirali. Lako je tuđim parama sadaku davati, ali mi ćemo ovo trajno i sistemski riješiti, u korist porodilja, invalida i drugih ranjivih kategorija.”

“Kakva je to donacija ako uzmeš od poreskih obveznika i onda budeš dobrotvor”

Cinično i u predizborne svrhe, jer kakva je to donacija ako uzmeš od poreskih obveznika i onda budeš dobrotvor, kazala je za Dnevni avaz doktorica ekonomskih nauka Svetlana Cenić, komentirajući izjavu zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH Bakira Izetbegovića da će iznos za koji će, nakon jučerašnjeg glasanja, biti uvećana njegova primanja, usmjeriti humanitarnoj organizaciji Pomozi.ba.

Podsjetimo, na istoj sjednici na kojoj nije bilo većine za ukidanje akciza na gorivo i barem djelimično ublažavanje udara na standard građana, poslanici vladajuće većine SDA – SNSD – HDZ – DF su bez mnogo razlike u mišljenjima usvojili budžet kojim je predviđeno povećanje plata političarima – poslanicima i ministrima za 500 KM. Istovremeno, plate pripadnika OS BiH i Granične policije bit će veće samo za 70 – 80 KM.

Imali su dovoljno vremena da zakonski riješe pitanje plata. Ovako najviša povećanja idu onome ko najviše ima i najmanje radi, a najmanje onome ko je svaki dan na radnom mjestu i inače dobija najmanje. Usvajaju budžet kao da zidaju Skadar na Bojani, pa sada kao nije bilo vremena da se u dva poteza napravi pravednija raspodjela?!

Svaki građanin ove države želi da vidi da sistem zaštite najugroženijih funkcioniše, zdravstvo, obrazovanje da funkcioniše … a ne sada oni dobre duše, pa će dati u humanitarne svrhe! Koje dobre duše kad empatije nije bilo nikad i kad svaki dan pokazuju da ih ne interesuju muke građana“, ističe Cenić.

“Hoće li se i ovo izučavati na političkim akademijama vladajućih stranaka?”

Reagovao je i Tarik Jažić, nekadašnji kandidat za načelnika Općine Stari Grad.

Mjere usmjerene ka ekonomskoj krizi u BiH: 1. Povećati kroz budžet primanja zastupnika u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine;  2. Zamoliti zastupnike da razliku u primanjima uplaćuju u Pomozi.ba (humanitarnu nevladinu organizaciju bez koje bi na desetine hiljada stanovnika pomrlo od raznih bolesti i gladi).

Hoće li se i ovo izučavati na političkim akademijama vladajućih stranaka u Bosni i Hercegovini?“, pita se Jažić.

Izetbegović: “Glasali smo za povećanje, ali su primanja svakako velika”

Od svih zastupnika i delegata SDA u PSBiH, ministara i zamjenika ministara iz SDA u Vijeću ministara BiH ću zatražiti da razliku u primanjima, također, usmjere u humanitarne svrhe”, naveo je Izetbegović na Twitteru.

Najavio je da će SDA “hitno kreirati i u proceduru uputiti izmjene zakonskih rješenja koje će podrazumijevati umanjenje najviših primanja zvaničnika na državnom nivou, a povećanje plaća službenika sa niskim primanjima”.

SDA je podržala usvajanje Budžeta, iako smatramo da je povećanje ionako previsokih primanja državnih parlamentaraca nepotrebno i dodatno produbljuje postojeći jaz u primanjima. Usvajanje Budžeta institucija BiH, nakon kontinuiranih višegodišnjih političkih blokada, omogućit će normalno funkcionisanje države i njenih institucija.

Budžet će također omogućiti i vraćanje plaća vojnicima, policajcima i ostalim državnim službenicima na nivo iz 2008. godine, čime će se konačno riješiti problem nesrazmjera u odnosu na plaće službenika na entitetskim, kantonalnim i općinskim nivoima.

Povećanjem osnovice za obračun plaća policajcima, vojnicima i državnim službenicima predviđena su i povećana primanja za državne zastupnike, delegate, ministre i njihove zamjenike, što se u ovom trenutku nije moglo izbjeći jer bi dodatno prolongiralo usvajanje Budžeta”, naveo je Izetbegović.

Podsjetimo, Predstavnički dom PSBiH jučer je izglasao uvećanje plata.

Prema riječima Mirka Šarovića, ministrimase povećava plata za 500-600 KM dok će radnicima u državnim službama povećanje plate iznositi 50-60 KM.

Inače, političari vrlo često govore kako dijelove ogromnih primanja preusmjeravaju u humanitarne organizacije i pomažu osobama, mada uvijek istaknu da ne žele o tome javno govoriti nego da to čuvaju za sebe.

Među njima je i Bakir Izetbegović, ali čini se da se pred izbore ipak nešto promijenilo o iznošenju tih stvari u javnost.