Danas je vrhunac toplotnog vala, temperature će rasti i do 40 stepeni

Jutros je u Bosni i Hercegovini pretežno vedro.

Temperature zraka izmjerene u 08 sati iznosile su: Bjelašnica 18; Sokolac 19; Ivan-sedlo 20; Bugojno, Drvar, Jajce 22; Banja Luka, Bihać, Livno, Zenica 23; Sanski Most 24; Bijeljina, Sarajevo, Tuzla 25; Grude 26; Gradačac 27; Mostar, Trebinje 28; Neum 29 °C.

Danas će u našoj zemlji preovladavati sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Poslije podne ponegdje u Bosni su mogući lokalni pljuskovi, javlja Federalni hidrometeorološki zavod.

Vjetar slab do umjeren južni i jugozapadni. U sjevernim područjima Bosne vjetar istočnog smjera. Dnevna temperatura od 33 do 39 °C.

U Sarajevu sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Dnevna temperatura oko 36 °C.

Aktivna narandžasta upozorenja

I za danas je aktivan narandžasti meteoalarm za cijelo područje Bosne i Hercegovine zbog visokih temperatura vazduha i snažnog UV zračenja.

“Poduzmite mjere opreza i pratite poslijednju prognozu vremena. Očekujte ometanja u dnevnim rutinama i BUDITE SPREMNI na prekid aktivnosti na otvorenom.

Djelujte u skladu sa savjetima koje su dali ovlašteni organi. Za sve dodatne informacije obratite se nadležnim institucijama”, navedeno je u upozorenju.

Većina gradova će se suočiti s temperaturama koje mogu da pređu 37 °C.

Kada možemo očekivati zahlađenje?

Sutra, u četvrtak, preovladavat će sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Poslije podne u centralnim, istočnim i sjeveroistočnim područjima Bosne su mogući lokalni pljuskovi praćeni grmljavinom.

Vjetar slab jugozapadni. Na sjeveru Bosne vjetar prije podne sjeverni i sjeverozapadni, a poslije podne u skretanju na istočni.

Jutarnja temperatura od 18 do 24, na jugu do 27, a dnevna od 32 do 38 °C.

U petak će preovladavati sunčano uz malu do umjerenu oblačnost.

Jutarnja temperatura od 18 do 24, na jugu do 26, a dnevna od 34 do 40 °C.

U subotu sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Polije podne lokalni pljuskovi se očekuju u centralnim, istočnim, sjeveroistočnim područjima Bosne i ponegdje na sjeveru i sjeveroistoku Hercegovine.

Jutarnja temperatura od 17 do 23, na jugu do 26, a dnevna od 28 do 34, na jugu do 38 °C.

U nedjelju sunčano uz umjeren porast naoblake tokom dana. Poslije podne se mogući lokalni pljuskovi.

Jutarnja temperatura od 18 do 24, na jugu do 27, a dnevna od 31 do 36, na jugu do 39 °C.

Nedim Sladić otkriva do kada će trajati “paklene” vrućine

Nedim Sladić, meteorolog Nove BH gostujući u Novom danu jučer detaljno je govorio o toplotnom valu u kojem se trenutno nalazimo.

Sladić objašnjava da će ovako visoke temperature još potrajati.

Ovaj toplotni val će najmanje potrajati još sedmicu dana nakon toga, čini se da će se temperature blago spustiti, da će se vratiti u neke okvire normalnosti. Sve do 10. jula neće pasti ispod višegodišnjeg prosjeka”, naveo je Sladić za N1.

Juli će biti svježiji ali toplotni valovi će biti i krajem jula i tada će temperature, kako Sladić najavljuje, ići i preko 40 stepeni Celzijusa.

Također, ovo će biti jedno od 10 najtoplijih ljeta, istakao je Sladić,

Po starom nizu *61-*91 ovaj juni je gotovo u Sarajevu je topliji pet stepeni nego što je to uobičajeno što nam govori da ovog juna nije bilo razdoblja sa pretjeranom svježinom”, pojasnio je Sladić.

Također, Sladić je posebno istakao da vrućine utječu na zdravlje i da treba pratiti preporuke ljekara jer, kako je objasnio, visoke temperature iscrpljuju organizam zbog manjka svježine.