Dobre vijesti za našu reprezentaciju: Tri ekipe iz Lige Nacija idu na EURO u Njemačku

Čelnici Evropske Nogometne feseracije (UEFA) saopštili su kako će i kroz ovo izdanje Lige nacija na EURO put pronaći tri reprezentacije.

Kao i uvijek, većina učesnika Evropskog prvenstva 2024. godine u Njemačkoj svoja mjesta će obezbijediti kroz redovne kvalifikacije.

Sama Njemačka, kao domaćin automatski je već na završnom turniru.

To znači da će kroz proces kvalifikacija na glavnom turniru biti još 20 reprezentacija, te će se nakon toga igrati dodatne kvalifikacije u Ligi Nacija kako bismo dobili i konačan broj učesnika.

U kvalifikacijama će učestvovati 12 selekcija kroz tri putanje.

Ako su se pobjednici plasirali već na Evropsko prvenstvo, bit će zamijenjeni najbolje rangiranom selekcijom iz njene lige. Ukoliko u ligi ne bude dovoljno selekcija koje se nisu kvalifikovale kroz kvalifikacije, baraž će se popuniti selekcijama iz naredne lige, zaključno s ligom D”, navodi se u saopštenju UEFA-e.

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine tako sada ponovo ima šansu da ima još jednu šansu za plasman u Njemačku, ukoliko ne uspije obezbijediti nastup u redovnim kvalifikacijama.

Za sada u Ligi nacija izabranicima Ivayla Peteva ide dobro, budući da Zmajevi dijele prvo mjesto sa reprezentacijom Finske sa četiri boda, te da nam ta reprezentacija dolazi na megda u Zenicu 14. juna.