Foto: N. M./ Sarajevska sehara

Državni meteorolozi objavili sezonsku prognozu za BiH: Temperature iznad normale, manje padavina nego lani

Meteorolozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda objavili su sezonsku prognozu za ljeto 2022. godine za područje Bosne i Hercegovine.

Prognoza je rađena za period od 1. juna do 31. augusta.

Proizvodi SEEVCCC-a (Virtualni centar za klimatske promjene za jugoistočnu Evropu), FHMZ-a (Federalni hidrometeorološki zavod) kao i drugi prognostički materijali europskih i svjetskih centara za dugoročnu prognozu ukazuju da bi srednja temperatura zraka (ljeto 2022. godine) trebala biti iznad normale a koja se odnosi na period 1981-2010. godina.

Toplotni talasi

Vjerovatnoća ostvarenja ove prognoze je umjerena do velika i iznosi oko 60 posto.

Najveća temperaturna odstupanja u odnosu na referentni niz očekuju se u julu mjesecu.

Iako se tokom ljeta očekuju veće prosječne temperature zraka, i minimalno dva toplotna talasa, u navedenom periodu nisu isključeni i kraći periodi sa prodorima svježijih zračnih masa sa sjevera kontinenta.

U poređenju sa istim periodom prošle godine, ljeto 2022. godine trebalo bi biti malo svježije.

Broj očekivanih vrelih dana u Bosni tokom ljeta veći je od 281, a na području južne Hercegovine prognozira se preko 67 vrelih dana.

Padavine

Prognoza padavina u odnosu na prognozu temperature zraka na ovako dugo razdoblje je složenija i manje pouzdana.

S tim u vezi prognoza padavina za predstojeće ljeto mora se uzeti s većom dozom rezerve.

Dostupni prognostički materijali upućuju da bi ukupna sezonska količina padavina trebala biti manja u odnosu na prosjek uz umjerenu vjerovatnoću prognoze.

Padavine će biti nejednako raspoređene, što znači da se očekuju duža sušna razdoblja ali i periodi s izraženijim pljuskovitim padavinama.

Na jugu zemlje u ljetnom periodu ukupne količine padavina su znatno manje u odnosu na ostatak zemlje tako da nije isključena mogučnost izostanka padavina na mjesec dana ali i na duži vremenski period.