Foto: N. M./ Sarajevska sehara

Edin Forto: “Mi u Našoj stranci volimo i ezan i zvono i rokenrol”

Predsjednik Naše stranke Edin Forto reagovao je povodom napada na zastupnicu u Parlamentu FBiH Miomirku Melank.

Kako je kazao ta je očekivanja i imao od političkih protivnika.

Optužiti ženu srpske nacionalnosti, našu sugrađanku, federalnu zastupnicu ispred Naše stranke, da ne voli ezan, prikazujući tuđi citat kao njen, je nešto što u normalnoj zemlji ne bi bilo moguće. Ali mi to sada već i očekujemo od političkih protivnika.

Očekujemo, jer smo već optuživani da smo dezerteri, ubačeni iz Srbije, razbijači jedinstva, UZP-ovci, čak i četnici. To su niske i bolne optužbe poštenim ljudima koji vole ovu zemlju, ali ti koji ih olako plasiraju to znaju i zato to čine. Ove godine je krenulo malo ranije. Valjda zbog toga što smo malo jači i malo smo veća prijetnja kriminalnoj hobotnici, kojoj polako ali sigurno stajemo ukraj.

Naša stranka će krajem ove godine povesti BiH u novu, evropsku eru, toliko često obećavanu, a nikad isporučenu. Ako u politici postoji grupa ljudi koja može od BiH napraviti evropsku zemlju kakvu svi zaslužujemo, onda je to Naša stranka.

Dokazali smo svoj patriotizam 100 puta, ne jer ga nekome želimo dokazivati nego jer kao i svi koji nas podržavaju živimo za našu zemlju i borimo se da bude bolja. Dokazali smo svoju raznolikost, dokazali smo da smo kuća za sve. Volimo ezan, zvona, rokenrol – sve što vole građanke i građani BiH. Mi jesmo BiH. I nikakvi udarci ispod pojasa, uvrede i prljave kampanje to ne mogu promijeniti”, naveo je Forto u reakciji.

Zatražena smjena Melank

Zastupnica Stranke demokratske akcije (SDA) u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Kenela Zuko je u ime Kluba te stranke zatražila podnošenje ostavke ili smjenu zastupnice Naše stranke Miomirke Melank sa mjesta predsjednice Komisije za ljudska prava i članice Komisije za obrazovanje, nauku, kulturu i sport, saopćeno je iz SDA.

Kao razlog tog zahtjeva koji je dostavljen i Etičkoj komisiji Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, navode se “šovinistički, islamofobni i ksenofobni stavovi Melank o tradicionalnom muslimanskom pozivu na molitvu, a koji su se pojavili u medijima”.

Sloboda vjere jedno je od temeljnih ljudskih prava garantirano nizom međunarodnih i domaćih pravnih akata najvišeg reda, uključujući i Ustav BiH i Ustav FBiH, i kao takva ni na koji način ne smije biti dovedena u pitanje.

Stavovi zastupnice Miomirke Melank, izrečeni povodom oglašavanja ezana kao tradicionalnog muslimanskog poziva za molitvu, su šovinističkog, islamofobnog i ksenofobnog karaktera, te su direktno protivni Ustavu BiH i Ustavu FBiH, kao i nizu međunarodnih i domaćih pravnih akata u smislu prava na slobodu vjere kao temeljnog ljudskog prava“, navodi se u zahtjevu, kojeg potpisuje Zuko.

Stavovi kojima se osporava poziv muslimanima na molitvu su, smatra Zuko, u suprotnosti sa multikulturalnošću i suživotom kao temeljnim vrijednostima bosanskohercegovačkog društva. Te vrijednosti se, dodaje se u zahtjevu, stavovima Milank brutalno destruiraju.

Zato smatramo da je zastupnica Miomirka Melank izgubila svaki etički kredibilitet nužan za učešće u radu Komisije za ljudska prava i Komisije za obrazovanje, nauku, kulturu i sport, tim prije što njeni stavovi predstavljaju direktni čin kršenja elementarnih ljudskih prava, te su u potpunoj suprotnosti s vrijednostima koje bi se trebale promovirati, posebno kroz djelatnost obrazovanja i kulture.

Zato je tražena ostavka ili smjena zastupnice Miomirke Melank nužna etička gesta, pri čemu naglašavamo da bi SDA na isti način reagirala i da je u pitanju atak na vjerske simbole i vrijednosti bilo koje druge religijske zajednice u BiH, čiju zaštitu također smatramo svojom dužnošću te čime štitimo BiH kao multireligijsko i višenacionalno, pluralno društvo“, zaključuje se u zahtjevu.