Faruk Kapidžić: “Konaković sa ‘osnovnom školom’ priča o zaštiti spomenika ili urbanizmu”

Faruk Kapidžić, član SDA i bivši ministar prostornog uređenja u Vladi KS i član Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, se oglasio povodom kritika lidera NiP-a Elmedina Konakovića.

Podsjetimo, Konaković se prvi oglasio povodom navoda da se ne može urediti trg ispred objekta “Sarajevo-šume” bez saglasnosti državnog nivoa te dodao da je SDA prodala Sarajevo HDZ-u i SNSD-u.

Da obraza imaju nikada ovim gradom prohodali ne bi, ni Kapidžić dia, a ni njegovi nalogodavci.

Nemaju, zato je važno da više nikada u ovom gradu ništa ne odlučuju!! Nije šala, dokument je autentičan“, poručio je lider Naroda i pravde.

Faruk Kapidžić je ove navode naveo kao “hrabrost bez znanja – glupost bez kraja”.

Naravno da je autentičan i naravno da nije šala. Država nije šala kao ni Državna komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH. A nije šala ni urbanizam. A najmanje je šala obraz.

Da, naravno da nismo dali saglasnost jer projekat nije u skladu sa mjerama zaštite odluke o Historijskom urbanom krajoliku koju je donio prošli saziv komisije, za razliku od projekta trga Jelene Vitas kod Bosanskog kulturnog centra ili projekta trga Oslobođenja Alije Izetbegović ili desetina drugih dobro urađenih projekata koji su u posljednjih godinu i po dobili pozitivna mišljenja“, naveo je Kapidžić.

Kaže da zbog toga ima obraz i tako šeta ovim gradom.

A kakav obraz ima gospodin Konaković? Sa ‘osnovnom školom’ priča o zaštiti spomenika ili urbanizmu. O tome može pričati samo sa onima sa kojima upravlja novcem ili strahom.

Može pričati sa svojim direktorom Zavoda za planiranje razvoja Kantona ili sa svojim Ministrima ‘prostornog uređenja’ ili sa Uredom za borbu protiv korupcije ili sa načelnicima koje je postavio. Sa mnom ne!

Jer obraz se u ovom gradu stječe vremenom samo čuvanjem istog. Ja ga čuvam istinom i strukom, i ko me zna, to zna, a lider NiP-a neka ga čuva spletkama i politikom pa neka građani sude u oktobru! I nije šala, i ovaj dokument za inkluzivni park Jelene Vitas je autentičan samo gospodinu nije bio interesantan“, kazao je Kapidžić.