Foto/ Alem Kahrović, lažni bombaš iz Sarajeva, predat u Tužilaštvo KS

Alem Kahrović koji je jučer uhapšen zbog prijavljivanja lažnih dojava o postavljenim bombama u Državnom i Općinskom sudu predat je u nadležnost Tužilaštvo Kantona Sarajevo.

Iz Tužilaštva BiH su se jutros oglasili gdje su naveli “da je osumnjičena osoba uhapšena za krivična djela ugrožavanja sigurnosti i lažne dojave i vrše se potrebne istražne aktivnosti radi daljeg prikupljanja dokaza i potpunog dokumentovanja i krivičnog djela terorizma”.

Tužilaštvo BiH radi na procjeni prouzročene štete jučerašnjim dojavama, zbog odgođenih ročišta i onemogućavanja rada institucija, čija će naknada biti stavljena na teret osumnjičenom.

Vrše se aktivnosti na prikupljanju podataka o pokretnoj i nepokretnoj imovini, u cilju nadokonade prouzročene štete.

Ko je Alem Kahrović?

Podsjetimo, pripadnici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo identifikovali su danas i Alema Kahrovića koji se dovodi u vezu da je uputila lažnu dojavu o postavljenim bombama u Državnom i Općinskom sudu u Sarajevu.

Trenutno se nalazi na krim obradi u prostorijama policije.

Kako prenose mediji Alem Kahrović je 2018. godine privođen u policijskoj akciji “Limit” kada su otkrivene dvije grupe osumnjičene za nedozvoljenu proizvodnju i stavljanje u promet opojnih sredstava i nedozvoljeno držanje oružja.

Grupe su predvodili Samedin Fišić, zvani Šišmiš, i Malik Mušanović, koji su nabavljali opojna sredstva.

Kahrović se pominje i optužnici koja je podignuta protiv Samedina Fišića i ostalih, a kojima je danas u 9:30 sati u Kantonalnom sudu Sarajevo bio zakazan nastavak suđenja.

I Mirza Hadžiabdić, glasnogovornik MUP-a KS potvrdio je da je uhapšena osoba trenutno na kriminalističkoj obradi te da se cijeli ovaj postupak provodi u saradnji sa Tužilaštvom BiH.

Radeći na rasvjetljavanju i dokumentovanju krivičnog Izazivanja opće opasnosti, policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo u saradnji sa Obavještajno-sigurnosnom agencijom BIH, pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, identifikovali su, pronašli i uhapsili osobu osumnjičenu za izvršenje ovog krivičnog djela.

Radi se o A. K. 1994. godište iz Sarajeva. Ovom prilikom Uprava policije MUP-a KS izražava zahvalnost Obavještajno-sigurnosnoj agenciji BIH na brzoj i efikasnoj saradnji koja je doprinijela rasvjetljavanju ovog krivičnog djela”, kazao je Hadžiabdić.

I danas dojavljene eksplozivne naprave

Zbog dojave o postavljenoj eksplozivnoj napravi, evakuisan je jučer ponovo Kompleks pravosudnih institucija BiH.

Zbog ove dojave prekinuta su i odgođena suđenja koja su bila planirana u prijepodnevnom terminu.

Također, jučer je sarajevskoj policiji prijavljeno i da je postavljena bomba u prostorijama u kojima se nalazi Kantonalni i Općinski sud u Sarajevu.