Foto/ Na mjestu gdje je Orhan Tanović nacrtan grafit: “Ovo doživljavam kao bunt”

Danisu Tanoviću, jedinom bh. oskarovcu i proslavljenom reditelju, ova godina nije do sada bila lagana.

Njegov sin zamalo je izgubio život u saobraćajnoj nesreći u Sarajevu na Drveniji kada ga je Porscheom udario Benjamin Spahović.

Nasreću, Orhan se oporavio nakon velikih napora i terapija.

Tanović je često objavljivao napredak Orhanov, a sada je podijelio i fotografiju s mjesta nesreće.

Nepoznati autori iscrtali su grafit posvećen, očigledno, Orhanu Tanoviću.

Nedaleko od mjesta gdje je udaren Orhan neki klinci su označili mjesto grafitom koji doživljavam kao umjetnički bunt jer je na istom mjestu nastradalo još nekoliko ljudi.

Orhan je svaki dan sve bolje i u međuvremenu je završio drugi razred zahvaljujući vlastitoj volji i radu te nesebičnoj pomoći nastavnika i drugova iz Druge Gimnazije. Hvala vam svima…“, napisao je Tanović.

Počelo suđenje Spahoviću

Čitanjem optužnice i iznošenjem uvodnih riječi 8. juna je u sarajevskom Općinskom sudu počelo suđenje Benjaminu Spahoviću, optuženom za saobraćajnu nesreću na Drveniji, kojom prilikom je povrede opasne po život zadobio 17-godišnji sin oskarovca Danisa Tanovića.

Sarajevska tužiteljica Alma Džinović je od Suda zatražila da se zbog zaštite maloljetnog oštećenog i maloljetnih svjedoka koji će biti saslušavani postupak u cijelosti zatvori za javnost, dok se odbrana koju zastupa advokat Omar Mehmedbašić tome usprotivila.

Ona smatra da postupak ne mora u cijelosti biti zatvoren jer postoje i drugi dokazi u kojima neće biti govora o životu oštećenog maloljetnika.

Odluka Suda će biti poznata 4. jula ove godine za kada je zakazan naredni pretres. Tada bi se u svojstvu svjedoka optužbe u sudnici trebao pojaviti Danis Tanović.

Odbrana je prije sedam dana podnijela prijedlog Tužilaštvu KS za potpisivanje sporazuma o priznanju krivice kojim Spahović pristaje na kaznu od godinu zatvora, što je optimalna kazna, čak i jača u okviru sudske prakse za krivično djelo koje mu se stavlja na teret.

Utvrđeno je da Spahović nije bio pod utjecajem alkohola i droga, a i pozvao je Hitnu pomoć da se pomogne mladiću“, kazao je ranije advokat Mehmedbašić, navodeći da odgovor iz Tužilaštva nije dobio.

Podsjetimo, Spahović se trenutno nalazi u pritvoru KPZ-a Sarajevo zbog optužbi da je 11. februara u 20:55 sati u Ulici Hamdije Kreševljakovića, upravljajući Porsche Cayenneom, udario pješaka O. I. T., koji je tom prilikom zadobio povrede opasne po život.