Foto/ Ovako Sarajevo izgleda trenutno kada su zatvorene 52 ulice zbog održavanja Povorke ponosa

Treća Bh. povorka ponosa će biti održana danas u Sarajevu, pod sloganom “Porodično okupljanje”.

Kako su organizatori kazali cjelokupna društveno-ekonomska situacija, poskupljenja, nezaposlenost i krize sa kojima se suočavamo svih ovih godina, pritisci, izražen PTSP i drugi psihički problemi koji su isplovili kroz pandemiju i aktuelne ratove utječu na sve, pa tako i na LGBTIQ+ osobe.

Svi problemi se najviše odražavaju kroz porodicu, zajednicu i međuljudske odnose, dodaju organizatori.

Trenutno je počelo okupljanje učesnika povorke, a brojne ulice su od 12 sati zatvorene, pa grad izgleda poprilično pusto.

Za potrebe osiguranja održavanja Bh. povorke ponosa angažovan je dovoljan broj policijskih službenika Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo i partnerskih agencija, saopćeno je iz sarajevske policije.

Uprava policije MUP-a Kantona Sarajevo je poduzela neophodne mjere i radnje iz svoje nadležnosti na realizaciji planiranih aktivnosti, u smislu osiguranja pomenutog javnog skupa i regulisanja saobraćaja, koji će biti u potpunosti ili djelimično obustavljen u vremenu od 12:00 do 21:00 sati, u ulicama, odnosno lokalitetima shodno rješenju nadležnog ministarstva.

Molimo građane i posjetioce Kantona Sarajevo za razumijevanje, uz preporuku da svoje aktivnosti prilagode odobrenim izmjenama u režimu odvijanja saobraćaja.

Također, koristimo priliku da skrenemo pažnju na obavezu poštivanja zakonitih uputa koje građani i posjetioci eventualno dobiju od strane policijskih službenika“, navodi se u saopćenju MUP-a.

Kako grad izgleda u ovim trenucima možete pogledati u galeriji fotografija ispod.

Čak 52 ulice zatvorene

Ministarstvo saobraćaja KS izdalo je rješenje i saglasnost organizatorima Bh. povorke ponosa o zatvaranju 52 ulice zbog provođenja mjera sigurnosti javnog okupljanja od 15 do 21 sat.

Prema najavama, privremena izmjena režima saobraćaja sastoji se iz obustave saobraćaja za vrijeme prolaska kolone učesnika manifestacije u odobrenom terminu i na odobrenim saobraćajnicama prema procjeni MUP-a KS.

Spisak ulica koje će u subotu biti privremeno zatvorene možete pogledati u fotogaleriji ispod.

Nakon stvaranja bezbjednih uslova na saobraćajnici, a nakon prolaska učesnika manifestacije, MUP će uspostaviti redovan režim odvijanja saobraćaja.

Za vrijeme privremene izmjene režima saobraćaja operateri javnog gradskog prijevoza putnika na području KS na linijama koje prolaze trasom kretanja učesnika manifestacije prilagodit će održavanje linija prijevoza putnika privremenoj izmjeni režima saobraćaja.

Kao alternativni pravci odvijanja saobraćaja definišu se:

Pravac Baščaršija – Ilidža: Katedrala – Petrakijina – Mehmed Page Sokolovića – Čekaluša – Bolnička – Stjepana Tomića – Tunel “Ciglane” – Halida Kajtaza – I Transferzala – Zmaja od Bosne;

Pravac Ilidža – Baščaršija: Zmaja od Bosne – Hamdije Čemerlića – Zagrebačka – Terezija – Hamdije Kreševljakovića – Čobanija – Obala Kulina Bana.

Drugi alternativni pravci koje utvrde pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo.

“LGBT vrijednosti nam se nasilno i radikalno nameću”

Nešto ranije, održan je kontra LGBT skup pod sloganom “Vratite nam dugu”.

Naime, Sanjin Musa, predsjednik stranke “Vjera, Narod, Država”, je, baš kao i prethodnih godina, organizator ovog kontra okupljanja.

Od 10 sati i 15 minuta u sarajevskom naselju Otoka, okupili su se građani koji će šetnjom iskazati svoj stav protiv Povorke.

Musa je obrazložio zašto se okupljeni protive ovoj povorci.

Danas smo ovdje kao organizatori anti LGBT skupa pod nazivom ‘Vratite nam dugu’. Ovo je dan tradicionalne normalne porodice. Protivimo se nenasilno, već verbalno. Ne slažemo se sa LGBT vrijednostima koje se dosta nasilno, radikalno nameću“, ocijenio je.

Prema njegovim riječima, Povorku ponosa uživo će prenositi mnoge televizijske kuće, dok skup na Otoci neće biti u direktnom prijenosu.

Za Musu je, što je prethodno navedeno, pokazatelj da se radikalno nameću vrijednosti LGBTIQ osoba. On je ranije obavijestio da se odustalo od protestne šetnje od Otoke do Vilsonovog šetališta, a kao razlog za to je istakao visoke temperature.

Prisutnima na skupu obratili su se organizatori te su dodijeljene nagrade djeci i njihovim roditeljima. Skup je trajao do 11:45 sati. Ovakvi skupovi održavani su i tokom prethodnih Povorki ponosa u Sarajevu.

Treća Povorka ponosa, kojom se traže prava za LGBTIQ osobe, počinje u 17 sati i završit će u 20 sati. Okupljanje je ispred Vječne vatre od 15 sati, a učesnici će se od 17 sati kretati od Vječne vatre, ulicama Maršala Tita i Zmaja od Bosne do prostora između Zemaljskog i Historijskog muzeja.

Također, pojedinim medijima je bilo zabranjeno uzimanje izjava jer se organizatorima nisu svidjeli raniji prilozi.

Jedan mladić je odstranjen jer se “prebrzo kretao među okupljenima” a tako je odlučio jedan od redara…