Gazprom zavrnuo 60 posto plina kroz “Sjeverni tok 1”

Njemački ministar privrede Robert Habeck planira uvesti dodatne mjere kako bi smanjio potrošnju plina i pronašao alternativu za smanjene isporuke plina iz Rusije, prema planovima koje prenosi agencija dpa.

Korištenje plina za proizvodnju električne energije i rad industrije bit će smanjeno, a punjenje skladišta bit će prioritet uoči zime.

Vlada kroz fondove daje milijarde kako bi finansirala mjere, doznaje dpa iz vladinih krugova.

Dodatno, Habeck, član Zelenih u njemačkoj koalicijskoj vladi lijevog centra, rekao je da će se koristiti više termoelektrana na ugljen kako bi se nadoknadile nestašice.

“Na zimu bi moglo biti tijesno”

U prijedlogu na pet stranica, Habeck kaže da “potrošnja plina mora nastaviti padati, a da više plina mora ići u skladišta, inače će na zimu biti jako tijesno”.

Habeck je također napravio korake prema smanjenju potrošnju energije privatno, poput stavljanja ograničenja na grijanje u domaćinstvima.

No, kancelar Olaf Scholz u intervjuu u petak usprotivio se raspravi o “pojedinačnim mjerama” prije nego što se donese cjelovit plan.

Gazprom smanjio isporuke

Ruski Gazprom smanjio je sredinom sedmice isporuku plina u Evropu plinovodom Sjeverni tok 1 za 60 posto, ustvrdivši da mu još nije vraćena turbina koju je poslao njemačkom Siemensu na redovno održavanje.

Habeck je rekao da je taj potez politički motiviran i da se dijelovi koji nedostaju i dalje mogu zamijeniti.

Vlada planira dodatno kreditiranje od 15 milijardi eura, putem državne banke KfW.

Habeck također planira predstaviti model plinske aukcije ovo ljeto, a ideja je da industrijski kupci koji mogu bez plina smanje svoju potrošnju u zamjenu za finansijsku kompenzaciju i da plin u tom slučaju ide u skladište.

U međuvremenu, Slobodna demokratska stranka (FDP), treća u vladinoj koaliciji, pozvala je Njemačku da se prisjeti zabrane frakiranja, kontraverznog procesa.

Frakiranje je ciljano utiskivanje komprimiranog zraka i smjesa kiselina i hemikalija u bušotinu kako bi se proširile pore i omogućio lakši dotok nafte ili plina u područje bušotine.

Kao što pokazuju naučne studije, pod modernim sigurnosnim standardima, frakiranje ne izaziva znatnu štetu okolišu”, rekao je parlamentarni direktor FDP-a Torsten Herbst novinama Welt on Sonntag.