Hadžibajrić se oglušio na naša pitanja, nikome nije jasna odluka o tendama ugostiteljskih objekata

Općina Stari Grad naložila je svim privrednim subjektima koji posluju u užoj gradskoj jezgri postavljanje jednoobraznih tendi jedinstvenog izgleda.

Ubuduće će sve tende koje se postavljaju u Starom Gradu morati biti bež boje, sa istaknutim grbom Općine Stari Grad Sarajevo na vrhu, te nazivom poslovnog subjekta s prednje strane.

Za postavljanje ovakvih tendi, Općina Stari Grad neće naplaćivati naknade, dok bilo kakve druge tende neće biti dozvoljene.

Obaveza privrednih subjekata bit će i da pribave ovjerenu izjavu statičara o stabilnosti postavljene fasadne tende.

Kako navode iz Općine na ovaj način spriječit će se narušavanje i skrnavljenje izgleda uže gradske jezgre koja je proglašena nacionalnim spomenikom, te uvesti red u oblasti postavljanja tendi na poslovne prostore.

Ipak, nije jasno kako je Općina izmislila još jedan način kako da udari po džepu one koji je finansiraju, odnosno vlasnike ugostiteljskih objekata.

Hadžibajrić se oglušio na naša pitanja

Sarajevska sehara kontaktirala je načelnika i nadležne općinske službe ali odgovor nismo dobili. Čini se da su naša pitanja preteška za odgovoriti, a pitali smo ono što bi i svaki građanin pitao…

Zanimalo nas je da li će Općina snositi troškove za izradu i montažu takvih tendi, obzirom da znamo da naknade neće naplaćivati, ali ako ne da li je to samo bespotreban pritisak na ugostitelje?

Pitamo se samo šta će biti sa ugostiteljima koji su skupocjeno platili uređenje svojih objekata, pa imaju staklene bašte i električne tende. Morat će ponovo uređivati i daleko skuplje platiti od običnih tendi…

Zanimalo nas je i zašto je baš motiv, odnosno zašto baš mora biti logo i naziv Općine Stari Grad na tim tendama?

Pojasnili smo načelniku da smo obišli mnogo svjetskih prestonica i nigdje nismo vidjeli da se tako jedna lokalna zajednica promoviše.

S druge strane, realnost je da kada turisti dođu u Sarajevo oni ne znaju da su na području općine Stari Grad, oni su jednostavno zakupili aranžman za Sarajevo…

Zanimalo nas je zašto nije izabran neki drugi motiv, unikatan i mnogo bitniji za turizam poput Bosanskog ćilima, što bi i kod građana i kod turista izazvalo mnogo bolje reakcije, fotografisanje i slično?

Sumnjamo da će turistima biti zanimljivo fotografisati tende “Općina Stari Grad” jednako koliko bi bilo zanimljivo fotografisati niz kafića koji imaju tende Bosanski ćilim.

Nažalost, niti za jedno pitanje nismo dobili odgovor, a sačekali smo i danas do kraja radnog vremena.

Općina Stari Grad se na svojoj stranici pohvalila s druge strane kako je načelnik Hadžibajrić obradovao učenike kartama za utakmicu “Remake Željezničar-Sarajevo iz 1996. godine“, te kako je saniran makadamski put kroz Gornje Biosko.

Šta kaže Općina po pitanju izrade tendi?

Privrednici koji žele postaviti tende dužni su podnijeti zahtjev nadležnoj općinskoj Službi za urbanizam, koja će izlaskom na teren utvrditi uslove pod kojima se tende mogu postaviti, dimenzije i gabarite.

Općina Stari Grad Sarajevo neće ni na koji način uticati na privredne subjekte po pitanju izrade tendi, ali će rješenjem koje će dobiti od Službe za urbanizam biti uslovljeni rokom od osam dana za izradu i postavljanje istih.

U međuvremenu, izvršena je kontrola stanja na terenu, te naloženo uklanjanje svih tendi iz uže gradske jezgre koje svojim izgledom, neprimjerenim bojama i reklamnim sadržajima narušavaju izgled Baščaršijskog trga, Ferhadije, Sarača i drugih ulica uže jezgre.

Nadležni inspekcijski organi će kontinuirano obilaziti teren i vršiti kontrolu poslovnih subjekata, te nalagati uklanjanje svake tende postavljene suprotno odredbama donesenih rješenja, a protiv prekršilaca poduzimati zakonom predviđene mjere.

Ovakve akcije u Starom Gradu provode se kako bi se uveo red u oblasti korištenja poslovnih prostora, javnih površina i reklamnih sadržaja, te zakonskim putem spriječilo skrnavljenje najposjećenijeg i najstarijeg dijela Sarajeva“, navode iz Općine.

Na isti način je, odlukom općinskog načelnika Ibrahima Hadžibajrića donesenom prije sedam godina, izvršeno uklanjanje ljetnih bašti postavljenih van gabarita, kao i neprimjerenog mobilijara i tendi iz ulice Štrosmajerova.

U ovoj ulici sada su ljetne bašte postavljene u dozvoljenim gabaritima, a suncobrani i slobodnostojeće tende imaju unificiran izgled.