I danas paklene vrućine, osvježenje u vidu pljuska moguće u poslijepodnevnim satima

Jutros je u našoj zemlji bilo sunčano vrijeme uz malu oblačnost.

Temperature zraka izmjerene u 08 sati iznosile su: Bjelašnica 14 stepeni, Sokolac 17, Ivan-sedlo 18, Bugojno 19, Prijedor i Srebrenica 20, Livno 21, Bihać, Drvar, Jajce, Sanski Most, Sarajevo i Tuzla 22, Banja Luka, Doboj, Zenica i Zvornik 23, Grude 24, Mostar i Trebinje 25, Bijeljina 26, Gradačac 27 stepeni.

Danas se u našoj zemlji očekuje sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Poslije podne u centralnim, istočnim i sjeveroistočnim područjima Bosne su mogući lokalni pljuskovi praćeni grmljavinom, saopćio je Federalni hidrometeorološki zavod.

Vjetar je slab jugozapadni. Na sjeveru Bosne vjetar prije podne sjeverni i sjeverozapadni, a poslije podne u skretanju na istočni. Najviša dnevna temperatura od 33 do 39 stepeni.

U Sarajevu sunčano. Poslije podne je moguć lokalni pljusak. Najviša dnevna temperatura oko 35 stepeni.

Upozorenja i danas aktivna

Naranadžasti meteoalarm aktivan je i danas za skoro cijelu Bosnu i Hercegovinu zbog visokih dnevnih temperatura vazduha.

Poduzmite mjere opreza i pratite poslijednju prognozu vremena. Očekujte ometanja u dnevnim rutinama i BUDITE SPREMNI na prekid aktivnosti na otvorenom.

Djelujte u skladu sa savjetima koje su dali ovlašteni organi. Za sve dodatne informacije obratite se nadležnim institucijama“, navedeno je u upozorenju.

Do kada će se zadržati toplotni val?

Sutra, u petak, bit će sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost.

Jutarnja temperatura od 18 do 24, na jugu do 26, a dnevna od 34 do 40 stepeni.

U subotu sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Polije podne lokalni pljuskovi se očekuju u centralnim, istočnim, sjeveroistočnim područjima Bosne i ponegdje na sjeveru i sjeveroistoku Hercegovine.

Jutarnja temperatura od 17 do 23, na jugu do 26, a dnevna od 28 do 34, na jugu do 38 stepeni.

U nedjelju sunčano uz umjeren porast oblačnosti tokom dana.

Jutarnja temperatura od 18 do 24, na jugu do 27, a dnevna od 31 do 36, na jugu do 39 stepeni.