Igor Kalabuhov: “BiH nije uvela sankcije, zato dobivate gas po istoj cijeni”

Ruski ambasador u Bosni i Hercegovini Igor Kalabuhov kazao je u ponedjeljak kako mu je velika čast što se obratio u NSRS kao jedini ambasador te zemlje koji je to do sada uradio.

Kazao je kako se Rusija, kao garant Dejtonskog sporazuma, dosljedno zalaže za striktno poštivanje konstitutivnost naroda i dva entiteta od kojih je “sastavljena” Bosna i Hercegovina.

Uvjereni smo da decentralizovana arhitektur Daytona osigurava normalno fukcionisanje oba entiteta i predastavlja okvir za normalna život konstitutivnih naroda i ostalih. Smatramo da će spoljno uplitanje i nametanje rješenja imati dalekosnažne posljedice.

Moramo konstatovati ulogu jednog dijela međunarodne zajednice i sebična želja da se implementira njihova politička agenda, posebno kroz nametanje euroatlantskih integracija što je dovelo do korozije Dejtonskog sporazuma”, kazao je Kalabuhov.

Osvrnuo se i na imenovanje “njemačkog državljanina” Schmidta za visokog predstavnika u BiH ocijenivši i to kao primjer loše politike MZ-a.

Jednako pogubnim smatram sankcije protiv političara koji vode nezavisnu politiku. Sankcije nezavisnim medijima u RS također zaslužuju osudu. Poštujem suvereno pravo Bosne i Hercegovine da realizuje vanjskopolitičke prioritete, ali imamo i mi pravo naglasiti probleme sa pristupanjem BiH savezima koji provode neprijateljske politike protiv Rusije”, poručio je ruski ambasador u NSRS, prenosi N1.

Igor Kalabuhov je istakao želju da se “prošire veze” sa Bošnjacima i Hrvatima u Bosni i Hercegovini, ali da je nesumnjivo kako je RS “ključni partner Moskve”.

Također, kazao je i kako se radi na otvaranju ambasade Rusije u Banjaluci.

Na kraju svoga obraćanja u Narodnoj skupštini Kalabuhov je govorio o ratu u Ukrajini i uvođenju sankcija Rusiji.

Zapad iskrivljuje ciljeve ‘specijalne operacije’ u Ukrajini. Vjerujemo da veze između Rusije i BiH imaju veliki potencijal. Činjenica je da se Bosna i Hercegovina odbila pridružiti sankcijama Rusiji dovela je do porasta izvoza iz BiH u Rusiju. Usprkos insinuacijam da je BiH uvela sankcije Rusiji i zato Bosnu i Hercegovinu svrstavamo u prijateljske države”, naveo je ambasador Rusije i kao potvrdu takvih prijateljskhi odnosa naveo je “produžetak ugovora o snabdijevanju plina na istim uslovima”.

Dio poslanika napustio sjednicu tokom govora

Begija Smajić, Senad Bratić i Edin Ramić, poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS) napustili su danas posebnu sjednicu kada se na njoj počeo obraćati ruski ambasador u Bosni i Hercegovini Igor Kalabuhov.

Kako su Smajić i Ramić potvrdili za N1, oni i Poslanička grupa NSRS “Zajedno za BiH”, napustila je skupštinsku salu za vrijeme obraćanja Kalabuhova, zbog, kako je navela, njegovog stava prema BiH, ratu u Ukrajini kojeg naziva “specijalnom operacijom”, a ne, kako je navela, agresijom.

Podsjetimo, danas se održava posebna sjednica NSRS na kojoj od ambasadora samo govori Kalabuhov, a ranije je Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH rekao da na sjednicu “nisu pozvani oni koji ne žele doći” naglašavajući da se Kalabuhov izrazio želju da se obrati narodnim poslanicima.

NSRS je sazvana danas da bi se govorilo o globalnim političkim i sigurnim tokovima, čini se samo sa pojedinim diplomatama.