Iz SDA pozivaju na ostavke zbog Povorke ponosa: “Zatvaranje na devet sati je uvredljivo i ponižavajuće”

Današnja cjelodnevna blokada općine Centar i zatvaranje građana Sarajeva zbog održavanja Povorke nije izraz sigurnosne prijetnje niti borbe za ičija prava, smatraju iz SDA Centar Sarajevo.

Kazali su da je to udar na prava i dostojanstvo građana Sarajeva kao i udar na ugled našeg grada kroz stvaranje lažne slike o netolerantnosti i nesigurnosti, saopćeno je.

Potpuna blokada čak 52 ulice u centru Sarajeva na nerazumnih i neshvatljivih devet sati je uvreda za zdrav razum, ali i uvreda za sve građane Sarajeva koji su civiliziranost i tolerantnost dokazali kroz svoju istoriju, a posebno u teškim trenucima opsade našeg grada čuvajući svojim životima i tijelima sve što je predstavljalo različitost i nosilo prefiks drugačijeg”, kazali su.

Navode da sigurnosne mjere, koje više izgledaju kao represivne, su danas veće od onih prilikom dolaska Pape u Sarajevo koji je po sigurnosnom protokolu najštićenija osoba na svijetu.

O efektima današnje blokade po privredu Kantona Sarajevo, mentalno i fizičko zdravlje građana a prvenstveno djece i starijih te ugrožavanja prava građana na kretanje, rad i odmor tek će se diskutovati.

Na koji je tačno način odlazak naših starijih komšija po hljeb ugrožavanje sigurnosti današnjeg eventa pa im je zato zabranjen izlazak iz doma, a pekare zatvorene čime je prodavačima ukinuto pravo da zarade dnevnicu i njihovim poslodavcima onemogućeno da ostvare profit i da im plate doprinose?”, pitaju se iz SDA.

Iz SDA Centar Sarajevo pozivaju ministra unutrašnjih poslova i ministra saobraćaja u Vladi Kantona Sarajevo, Admira Katicu i Adnana Štetu, da podnesu neopozive ostavke zbog teroriziranja građana Sarajeva, a posebno zbog narušavanja ugleda našeg grada kroz stvaranje lažne slike o netolerantnosti i nesigurnosti.

Pozivamo Vladu Kantona Sarajevo, premijera Fortu i de facto premijera Konakovića, da se za današnje poniženje i teroriziranje izvine građanima Sarajeva. Nikakav događaj, bio on sportskog, zabavnog, vjerskog, političkog ili bilo kojeg drugog karaktera ne smije rezultirati cjelodnevnim zatvaranjem građana Sarajeva i potpunom paralizom života u našem gradu”, navodi se u saopćenju.

Podsjećamo, danas je održana 3. bh. povorka ponosa, radi koje je bio zatvoren saobraćaj u centru grada od 12 do 20 sati.

MUP KS: Na Povorci ponosa učestvovalo 1.500 ljudi

Podsjetimo, završena je treća bosanskohercegovačka Povorka ponosa u Sarajevu pod sloganom “Porodično okupljanje”.

Uklonjene su blokade koje su stajale na saobraćajnicama u glavnom gradu.

Saobraćaj je normalizovan, što je rekao i portparol MUP-a Kantona Sarajevo Mirza Hadžiabdić.

U potpunosti je normalizovan saobraćaj u svim ulicama vezano za današnji događaj oko održavanja javnog skupa“, rekao je Hadžiabdić.

Prema zvaničnim podacima MUP-a Kantona Sarajevo, na današnjoj povorci učestvovalo je 1.500 ljudi.

Povorku ponosa su podržale brojne javne ličnosti, među kojima su Deborah Mennuti, otpravnica poslova ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini, ambasadorica Njemačke u Bosni i Hercegovini Margret Uebber, bh. muzičar Damir Imamović, kao i premijer Kantona Sarajevo Edin Forto.

Selefije razočarane malim odzivom istomišljenika

Nekoliko sati prije održavanja treće bh. Povorke ponosa održan je protest “Vratite nam dugu” koji je organizovao bivši selefijski daija i vođa vjerskog političkog pokreta Sanin Musa.

Musa je osnivač i tzv. “Bosanske narodne stranke – V.N.D” i ovo je treći protest koji je organizirao protiv Povorke.

Prema Musinom saopćenju na društvenim mrežama, ova stranka nije registrovana za učešće na Općim izborima 2022. godine.

Ovdje smo da bi se borili na ovaj skroman način da iskažemo da porodica nije i ne mogu biti dvije žene, odnosno dvije majke od kojih jedna glumi tatu i dvojica muškaraca od kojih jedan glumi mamu”, ustvrdio je tom prilikom Musa izražavajući nezadovoljstvo brojem ljudi koji se okupio i odlučio ga podržati.

Ovo je sramotno malo, ne mogu vjerovati da ovo ne interesuje one koje interesuje vjera – Islamsku zajednicu, daije, žene sa hidžabina”.

Musa je obrazložio zašto se okupljeni protive ovoj povorci.

Danas smo ovdje kao organizatori anti LGBT skupa pod nazivom ‘Vratite nam dugu’. Ovo je dan tradicionalne normalne porodice. Protivimo se nenasilno, već verbalno. Ne slažemo se sa LGBT vrijednostima koje se dosta nasilno, radikalno nameću“, ocijenio je.

Prema njegovim riječima, Povorku ponosa uživo će prenositi mnoge televizijske kuće, dok skup na Otoci neće biti u direktnom prijenosu.

Za Musu je to, što je prethodno navedeno, pokazatelj da se radikalno nameću vrijednosti LGBTIQ osoba.

Prisutnima na skupu obratili su se organizatori te su dodijeljene nagrade djeci i njihovim roditeljima. Skup je trajao do 11:45 sati. Ovakvi skupovi održavani su i tokom prethodnih Povorki ponosa u Sarajevu.

Na današnjem protestu istaknuti su transparenti sa natpisima “Narod vas neće”, “Vjera vas opominje”, te “Ne LGBT u našem gradu”.

U septembru 2019. godine Sarajevo je bilo posljednja evropska prijestolnica koja je održala svoju prvu Povorku ponosa.

Bila je to jedna od rijetkih prvih povorki koja nije praćena nasiljem, a cijeli je događaj, sa preko 3.000 učesnika, bio uspješan.

Povorke ponosa počele su kao protesti protiv diskriminacije i homofobnog nasilja, i dok su u mnogim zemljama one prerasle u slavljenje raznolikosti i slobode, u BiH se još uvijek smatraju borbom za jednakost.

Na današnjem skupu selefije su pojedinim medijima zabranile uzimanje izjava jer se organizatorima nisu svidjeli raniji prilozi.

Također, jedan mladić je odstranjen jer se “prebrzo kretao među okupljenima” a tako je odlučio jedan od okupljenih koji se igrao redara…