Jedna od najvećih presuda za korupciju u BiH, osuđena dva državna službenika

Sud Bosne i Hercegovine je jučer, 28. juna izrekao prvostepenu presudu uposlenicima Službe za poslove sa strancima Borisu Kordiću i Josipu Kvesiću koji su osuđeni na ukupno 24 godine zatvora.

Naime, Kordić je osuđen na 14 godina, a Kvesić na 10 godina zatvora.

U izrečene kazne zatvora uračunava se vrijeme koje su proveli u pritvoru od 26. februara 2014. do 23. maja 2014. godine.

Od optuženih Borisa Kordića i Josipa Kvesića je oduzeta imovinska korist pribavljena izvršenjem krivičnog djela u iznosu od 60.000,00 za djelo počinjeno na štetu Castagnera Graziana i Tecle de Luca, suvlasnika firme “Granmir&Co“ d.o.o. Čitluk te hotela “Spa“ u Međugorju.

Iznos su dužni solidarno uplatiti u korist budžeta Bosne i Hercegovine u roku od 60 dana od dana pravomoćnosti presude pod prijetnjom prinudnog izvršenja.

Boris Kordić je bio šef Terenskog ureda Službe za poslove sa strancima, dok je Josip Kvesić bio inspektor u ovoj Službi.

Bili su optuženi da su sa direktoricom firme Vlamon iz Čitluka Vlatkom Puljić od 2012. do 2014. godine počinili krivična djela kojima su oštećeni uglavnom strani državljani.

Optuženi Boris Kordić i Josip Kvesić su oglašeni krivim da su kao službena lica u periodu od oktobra 2012. do marta 2014. godine, u sastavu grupe za organizirani kriminal, koristeći svoje službene položaje i ovlaštenja, iznuđivali novac od pojedinih stranih državljana na način da su donosili nezakonita službena akta i preduzimali nezakonite službene radnje, te upućivali ozbiljne prijetnje pojedinim stranim državljanima da će iskoristiti svoja ovlaštenja u Službi za poslove sa strancima da istima onemoguće stjecanje i produženje dozvola za boravak i da protiv istih donesu rješenja o protjerivanju iz Bosne i Hercegovine, iskoristiti svoja ovlaštenja, utjecaj i poznanstva s drugim utjecajnim službenim osobama u državnim, federalnim i kantonalnim institucijama, kako bi se protiv stranih državljana, predstavništava stranih nevladinih organizacija registriranih na području Bosne i Hercegovine i pravnih lica kojim upravljaju strani državljani pokrenuli krivični i prekršajni postupci i donijela rješenja o zabrani obavljanja djelatnosti”, navedeno je u presudi Suda BiH.

Kordiću i Kvesiću je izrečena i mjera zabrane putovanja koja će trajati dok za tim postoji potreba, odnosno najkasnije do upućivanja na izdržavanje kazne zatvora.

Optuženima se zabranjuje putovanje van Bosne i Hercegovine, a u cilju izvršenja ove zabrane od optuženih se privremeno oduzimaju važeće putne isprave Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske koje će optuženi bez odlaganja dostaviti Sudu BiH uz zabranu izdavanja novih putnih isprava ili njihove zamjene, te im se zabranjuje prelazak državne granice uz korištenje lične karte Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske.