Johann Sattler pojasnio zašto Ukrajina, a ne BiH za Europsku uniju

“Bosna i Hercegovina je članica evropske porodice i postat će članica Evropske unije”, poručio je Johann Sattler, šef Delegacije EU u BiH koji je posjetio carinsku laboratoriju u Banjaluci.

Nismo zadovoljni brzinom na evropskom putu”, istakao je Sattler u Banjaluci.

Dodaje da će ove sedmice biti vrlo važan sastanak, 27 članica EU, ministri, a Bosna i Hercegovina će biti tema.

Šef EU delegacije tokom posjete Banjaluci istakao je da se nada pozitivnim vijestima iz Brisela, prenosi N1.

Ove sedmica je šansa za BiH, posebno zbog geopolitičkih promjena i ruske agresije na Ukrajinu. Jedno je traženje kandidatskog statusa, a drugo šta vi nudite Evropskoj uniji? Jeste li ozbiljni? Imali smo Mostarski sporazum, donesena Strategija za rad na predmetima ratnih zločina, bilo je nekog napretka, ali nedovoljno. Poruka političarima, da iskoriste vrijeme do izbora, imate tri mjeseca do izbora”, naveo je Sattler.

Šta Ukrajina može donijeti EU, kao zemlja u ratu, bilo je pitanje novinara?

Što se tiče Ukrajine svi znamo da se svijet promijenio 24. februara nakon napada na Ukrajinu. Član 49. daje pravo svakoj zemlji Evrope da zatraži status kandidata. Ukrajina počinje ispunjavati uslove, ja sam bio iznenađen, oni su u ratnom stanju ispunili set antikoruptivnih zakona.

Kandidatski status je dobar signal za ljude, 40 miliona, koji se bore za svoju zemlju, porodice, slobodu svih nas. BiH je aplicirala za članstvo prije sedam godina, postavljeni su uslovi, učinjeno je malo.

Istovremeno dobili smo više pisama od Slovenije, Hrvatske koje žele da se pomogne BiH, to je i moj posao da zagovaram za BiH. Kandidatski status bi bio signal stanovništvu, ne nagrada političarima”, zaključio je.

Iskazana je i neophodnost što hitnijeg usvajanja državnog budžeta.

Direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH Miro Džakula naglasio je da Evropska unija pomaže Upravu za indirektno oporezivanje od njenog osnivanja.

Evropska komisija je za granične prelaze uložila 35 miliona eura”, kaže Džakula.

Direktor UIO BIH istakao je da postoje razmišljanja o ideji Otvoreni Balkan, ali da on nije za to.

UIO je u prošloj godini prikupila 8 milijardi i 445 miliona KM, dok je za prvih 5 mjeseci već prebacila prošlogodišnji rezultat u istom periodu za 735 miliona KM.