Kakanj se oprašta od profesorice Emire Šehagić koju je jučer ubio sin

Vijest o jučerašnjoj tragediji potresla je mnoge i izazvala šok i nevjericu u našem gradu jer uvaženu profesoricu Emiru malo ko nije poznavao, naveli su na službenoj stranici Općine Kakanj.

Profesorica Emira Šehagić rođena je 1956. godine u Kaknju. Svoju karijeru počela je još davne školske 1979/1980 godine i posvetila je podučavanju kakanjskih srednjoškolaca.

Svojim nesebičnim radom i zalaganjem obogatila je znanje hiljadama učenika i ispratila čak 40 generacija maturanata.

U maju 2001. godine postaje direktorica kakanjske Gimnazije Muhsin Rizvić, te funkciju obnaša četiri godine.

Savjesna, odgovorna i vrijedna uvela je u školu reforme. Uz njene ideje i podršku nastava je postala savremena. Počeli su se mnogi projekti kojima se educiraju profesori škole prateći nove obrazovne tokove.

Davala je svim zaposlenicima priliku za učenje i napredovanje, a u samoj realizaciji nastavnog procesa i profesionalnog napretka bila je izuzetna podrška svima.

U januaru 2021. godine ispraćena je u zasluženu penziju.

Lik i djelo cijenjene profesorice Emire Šehagić ostaje trajno upisano u kulturu Kaknja i memoare kakanjske gimnazije“, navodi se u oproštaju Općine Kakanj.

Podsjetimo, Armin Šehagić koji je jučer usmrtio majku Emiru Šehagić, pa potom pokušao samoubistvo skokom u rijeku Bosnu u Kaknju, još uvijek je na Neuropsihijatriji u Kantonalnoj bolnici Zenica.

Portparol MUP-a Zeničko- dobojskog kantona Elvedin Fišek je kazao da osumnjičeni nije zvanično lišen slobode, ali da je pod kontrolom.

Kolege rade na tom predmetu, s obzirom da je lice u Kantonalnoj bolnici Zenica izvršit će se procjena od strane vještaka da li je sposoban da daje izjave i da li će policija ići s njegovim lišenjem slobode i predajom Tužilaštvu ili će izvještaj protiv njega biti podnesen, a on smješten u medicinsku ustanovu zbog stanja u kojem se nalazi. Izvještaj će svakako ići Tužilaštvu ZDK čim se završe sve potrebne aktivnosti, a za danas je zakazana obdukcija nastradale osobe“, kazao je ranije Fišek za Avaz.

Postoji mogućnost da se donese mjera kojom će se osumnjičeni staviti u ustanovu kojom se zbrinjavaju počinitelji krivičnih djela koji još nisu presuđeni i opasni su za okolinu.

Kako se nezvanično saznaje, Armin Šehagić najvjerovatnije nije sposoban za davanje izjave i učestvovanje u postupku, te će biti smješten u određenu ustanovu i pod terapijom za mentalno oboljele osobe.

Emira Šehagić, žena je bivšeg ratnog komandanta iz Kaknja, a bila je profesorica Bosanskog jezika i književnosti u Gimnaziji “Muhsin Rizvić” u Kaknju.

Bila je i direktorica u ovoj školi, a prošle godine je otišla u penziju.

Nju pamte brojne generacije učenika, koji se na društvenim mrežama opraštaju od nje.

S iskrenim bolom i velikom tugom upućujem posljednji pozdrav mojoj dragoj profesorici bosanskog jezika, Emiri Šehagić. Od svih cijenjenih profesora moje gimnazije Vas sam izuzetno cijenio. Bili ste vrstan lingvista, strogi ali pravedni, a Vaše jedino mjerilo razlikovanja nas učenika bilo je znanje.

Ono što je zadesilo Vas i cijeli naš grad je nezapamćena tragedija, nešto najstrašnije što se desilo u mom životu. Rahmet Vam duši, draga naša profesorice“, napisao je jedan od učenika na društvenim mrežama.