Kantonalni odbor SDA: “Performans je odvratan i sramotan za grad koji čini kulturno središte regiona”

Kantonalni odbor Stranke demokratske akcije (SDA) jučerašnji performans ispred Narodnog pozorišta nazvao je odvratnim i sramotnim za grad koji čini kulturno središte regiona.

Iako se Vlada KS ogradila od performansa obzirom da nije dio projekta “Kultura na ulice”, iz SDA stranke krivnju prebacuju direktno na premijera Fortu i spinom pokušavaju da kažu da je ipak dio tog projekta.

Nezapamćene scene razvrata i vulgarnosti koje su uznemirile građane Sarajeva, odražavaju karakter događaja koji Edin Forto, premijer KS naziva ‘festivalom demorkatije’. Odvratni performans ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu, sramota je za grad koji čini kulturno središte regiona, prepoznatljivo po spoju istočne i zapadne kulturne tradicije“, naveli su iz SDA.

Kazali su da će historija pamtiti Konakovićevu “tragičnu vladavinu”.

Kakve god izlike ponudili Konaković i njegovi ministri, historija će poput nevolja i katastrofa koje su u prošlosti morile Sarajevo, zapamtiti i Konakovićevu tragičnu vladavinu, koja je gradu heroju priredila nesvakidašnje poniženje.

Jučerašnja parada koju je budžetskim sredstvima finansirao premijer Forto, predstavlja odjavnu špicu i posljednji pozdrav jednoj raskalašenoj i nakaradno sklopljenoj vlasti, koju su sponzorisali bjelosvjetski razvratnici i pokvarenjaci. Vlast koja podupire nastrane egzibicioniste koji ulicama glavnog grada proganjaju njene građane, neće ‘preživjeti’ oktobar“, navode u saopćenju.

Ponovo pozivaju na famozni oktobar kada su izbori, iako velika većina građana smatra da se upravo oni plaše oktobra jer je onaj prije dvije godine bio koban za njihovu politiku.

MUP KS se oglasio: Glumac Marko Mandić platio kaznu

Podsjetimo, ispred Narodnog pozorišta Sarajevo na Trgu Susan Sontag sinoć je održan performans naziva “Together” na kojem su gumci nastupili nagi.

Riječ je o projektu “East is best” koji je, kako je najavljeno, podržao EU program Performe Europe, a performans je zamišljen kao šestosatni događaj o zajedničkom životu i ljubavi.

Ovaj događaj je šokirao prisutne građane i zapalio društvene mreže s obzirom na to da glumci Leja Jurišić i Marko Mandić izvode performans skoro potpuno goli.

Nakon prijave, reagovala je policije te je performans prekinut. Iz MUP KS oglasili su se o ovom događaju.

Policijski službenici Uprave policije MUP Kantona Sarajevo su intervenirali po pozivu građana, te je prekinuto održavanje javne priredbe iz razloga što ista nije bila najavljena u skladu sa Zakonom o javnom okupljanju u Kantonu Sarajevo”, kazali su iz MUP-a.

Također, pokrenut je pravni postupak protiv odgovornog lica.

Protiv pravnog i odgovornog lica koje je organizator iste biti će pokrenut prekršajni postupak podnošenjem Zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka kod nadležnog Suda zbog kršenja odredbi navedenog zakona”, dodaju iz MUP-a.

Dodaju i da je glumac Marko Mandić platio svoju kaznu.

Učesniku navedene priredbe, M. M. državljaninu Slovenije, nakon konsultacija sa dežurnim sudijom za prekršaje, izdat je prekršajni nalog zbog činjenja prekršaja iz člana 8. stav 2. tačke e) Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira Kantona Sarajevo, te je platio novčanu kaznu, shodno zakonskim odredbama”, stoji u saopćenju MUP-a KS.

Jasmina Prolić se izvinjava građanima

Jasmina Prolić, direktorica Internacionalnog Art Festivala “Zvrk” duboko se izvinila svim građanima zbog performansa na Trgu Susan Sontag ispred narodnog pozorišta Sarajevo.

Performans je šokirao građane jer je jedan od glumaca hodao trgom potpuno nag.

U saopćenju kaže kako se u ime cijele organizacije želi javno izviniti.

Želim se izviniti za uznemirenje i pometnju koje je današnjom izvedbom na Trgu Susan Sontag ispred NPS-a, višestruko nagrađivani performans ‘Together’, renomiranih slovenačkih umjetnika, mogao uvesti u njihove živote”, kazal je Prolić.

istakla je da se ovaj performans izvodi na ulicama Slovenije i drugih država Evrope.

Znajući to, kao i na osnovu renomea aktera pozvala sam ovu predstavu u Sarajevo bez upućenosti u sadržaj. Prepoznajem svoju grešku i slažem se da to nije bio primjeren sadržaj za javni trg”, kazala je.

Dodala je da performans nema nikakve veze sa Povorkom ponosa niti da je organizovan od strane Narodnog pozorišta Sarajevo.

Realizacija ovog performansa u Sarajevu je omogućena zahvaljujući fondu Evropske unije ‘Performe Europe’“, poručila je Prolić.

Vlada KS se ograđuje, nije dio projekta Kultura na ulice

Performans koji je sinoć odigran ispred Narodnog pozorišta Sarajevo nije dio projekta Kultura na ulice Vlade Kantona Sarajevo.

Vlada KS se ograđuje od događaja.

Organizator snosi odgovornost za sadržaj.

Eksplicitne nage scene su neprimjerene za javno izvođenje, jer postoje prostori koji su adekvatni za takve umjetničke koncepte.

Policija prekinula performans ispred NPS, nagi muškarac i žena će biti kažnjeni

Performans koji je trebalo da bude održan na trgu Susan Sontag u Sarajevu do ponoći, prekinut je oko 22:00 sata, a zbog neprimjerenosti ovakvog umjetničkog izražaja.

Riječ je o nastupu koji je zamišljen kao šestosatni događaj o zajedničkom životu i ljubavi, a ovaj događaj je uzburkao društvene mreže i uznemirio prolaznike s obzirom na to da glumci Leja Jurišić i Marko Mandić izvode performans skoro potpuno goli.

U jednom momentu glumac je i sišao s bine te prošetao trgom, a žena ga je vratila na binu. Performans je nastavljen na bini, ali i dalje je glumac bio nag.

Nakon što su na društvenim mrežama brojni građani negodovali zbog ovakve umjetnosti na ulici, pozvana je i policija koja je brzo reagovala i prekinula skup.

Utvrđuju se sve okolnosti i bit će poduzete zakonom propisane mjere protiv organizatora, ali i učesnika“, rekli su iz MUP-a KS.

Ističu kako ova aktivnost nije najavljena kao javni skup, što je protivno Zakonu o javnom okupljanju KS.

Osim što aktivnost nije najavljena, ona je i nezakonita s obzirom na to da obnažavanje na javnom mjestu spada u prekršaj protiv javnog reda i mira, i kažnjiv je od 200 do 600 KM.

Iz policije su kazali da će adekvatno biti kažnjeni i sami umjetnici, ali i organizatori.

Inače, još uvijek nije moguće utvrditi organizatora ovog događaja s obzirom na to da Narodno pozorište Sarajevo i Vlada KS navode da ovo nije dio projekta “Kultura na ulice”.