“Krajnje je vrijeme da se ukinu akcize na gorivo, da pojeftini bar za pola marke”

Predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) i poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Branislav Borenović je danas na konferenciji za novinare u Sarajevu kazao da je krajnje vrijeme da se ukinu akcize na gorivo i da to Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH hitno uradi.

Kazao je da su svjesni da je SNSD blokirao da se ukinu akcize prije tri mjeseca.

Svjesni smo mi činjenice da je SNSD sa svoja četiri delegata u Domu naroda, vjerovatno po nalogu svog šefa Milorada Dodika, prije tri mjeseca zaustavio odluku koja je donesena u Predstavničkom domu, da se na šest mjeseci ukinu akcize i omogući pojeftinjenje goriva bar za tih skoro pola marke, koje bi značajno uticalo na budžete građana ove zemlje, ali i dominantno na privredu i sve privredne aktivnosti koje zavise od cijene goriva“, naveo je Borenović.

Po njegovim riječima, najveći trenutni prioritet u ovoj zemlji je kako obuzdati „divljanje cijena“, svakodnevna poskupljenja.

Borenović smatra da je vlast potpuno po tom pitanju zakazala i „da najveću odgovornost za cijenu goriva u ovoj zemlji snosi vladajuća koalicija na nivou institucija BiH – SNSD, SDA i HDZ BiH“.

U ovom slučaju vidjeli smo da je SNSD najodgovorniji zašto još uvijek nema odluke Doma naroda da se ukinu akcize“, kazao je Borenović.

Istaknuo je da je krajnje vrijeme i najveći trenutni priorite da Dom naroda državnog parlamenta konačno potvrdi odluku koja je izglasana u Predstavničkom domu, da se privremeno ukinu akcize, na pola godine, i da se na taj način omogući svim ljudima u ovoj zemlji da bar dijelom dobiju jeftinije gorivo, samim tim i lančana reakcija za ostale proizvode.

Borenović je kazao da se, u vrijeme kada vlast ništa ne čini da olakša život građanima, kada ne ukida akcize, ne smanjuje stopu PDV-a za osnovne životne namirnice, „poigrava s povećanjem budžeta institucija BiH“.

Došao nam je Prijedlog budžeta od Predsjedništva BiH, u kojem je predviđeno skoro 80 miliona KM više za bh. institucije nego prošle godine. U ovom mandatu to znači 140 miliona KM više za javnu potrošnju na nivou institucija BiH“, kazao je Borenović.

Kao posebno interesantno, naveo je da se u predloženom budžetu i njegovom obrazloženju između ostalog „jasno spominje odluka visokog predstavnika u BiH kojom se donosi odluka o odobravanju i raspodjeli sredstava na ime pokrića rashoda vezanih za Opće izbore u BiH“.

Predsjedništvo BiH, u kojem sjede Milorad Dodik, Željko Komšić i Šefik Džaferović, uputilo je prijedlog budžeta u kojem je jedna od polaznih osnova i odluka visokog predstavnika u BiH, što jasno znači da je Dodik na ovaj način potvrdio Christiana Schmidta kao visokog predstavnika u BiH i zvanično njegovu odluku stavio u polazni osnov za donošenje budžeta“, istaknuo je Borenović.

Dodao je da ovo pokazuje „političku demistifikaciju, demaskiranje, raspakivanje lažnih politika koje jedno pričaju vlastitom narodu, a sasvim drugo rade kroz zvanične formalne dokumente“.

To je na ovaj način, kroz pažljivo čitanje budžeta, sasvim jasno. Svoj formalni oblik u budžetu, koji je predložilo Predsjedništvo BiH Parlamentarnoj skupštini BiH, je dobio i Christian Schmidt kao visoki predstavnik u BiH i sada je sve potpuno jasno“, zaključio je Borenović.