Lavrov nakon propalog puta u Beograd: “S Vučićem sam htio razgovarati o BiH”

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov progovorio je na konferenciji za medije o posjeti Srbiji.

Od posjete, već je jasno, neće biti ništa, što je potvrdio i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ustvrdivši da je posjeta otkazana.

Kazao je i da je situacija oko posjete Srbiji nezamisliva, ustvrdivši da se NATO i EU služe “najgrubljim stredstvima”.

Zapad jasno daje do znanja Rusiji da će nastaviti vršiti pritisak na Moskvu, ne prezajući od bilo kakvih sredstava”, rekao je Lavrov.

Kazao je kako su pozvali ministra vanjskih poslova Srbije da posjeti Rusiju i da se nada da njegov avion neće doživjeti “sramotu od strane Brisela”.

Siguran sam da će biti puno objašnjenja. Zemlje koje su onemogućile let ruskog avion pozivat će se na naredbe NATO-a i SAD-a. Naši odnosi sa Srbijom neće biti uništeni. Niko ih neće uništiti”, navodi.

Lavrov je kazao kako je htio s Vučićem razgovarati o regionalnim temama, uključujući i Bosnu i Hercegovinu.

Nisu htjeli Rusiji dati platformu u Beogradu da Moskva izrazi svoj stav o nizu regionalnih pitanja, da u glavnom gradu Srbije razgovaramo o položaju Kosova i Bosne i Hercegovine.

Očito nisu željeli da mi pružimo podršku Beogradu i njihovoj inicijativi otvorenog Balkana, koja je trebala poboljšati odnose u regiji. Sada je jasno da NATO i Bruxelles žele Balkan pretvoriti u svoj projekt ‘Zatvoreni Balkan’”, ustvrdio je šef ruske diplomatije.

Podsjećanja radi, posjeta ministra vanjskih poslova Rusije Sergeja Lavrova propala je nakon što su Sjeverna Makedonija, Bugarska i Crna Gora odbile dati dozvolu za prelet njegovog aviona.