Ministar Hadžiahmetović potvrdio: “Nema poskupljenja vode, subvencija za plin možda od jeseni”

Za građane Kantona Sarajevo voda neće poskupjeti u ovoj godini.

Ovo je ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Enver Hadžiahmetović potvrdio za više medijskih kuća.

Cijena vode mora biti veća, ali ta cijena se neće odnositi na građane KS. Mi idemo ka tome da građani plaćaju vodu po postojećoj cijeni. O tome se radi. Stav Ministarstva je jasan, a to je zaštita građana“, kazao je Hadžiahmetović.

Objasnio je i zašto je došlo do priče o poskupljenju cijene vode.

Naime, Hadžiahmetović je kazao da su od preduzeća “Vodovod i kanalizacija” (ViK) dobili zahtjev u kojem piše kako je gorivo poskupjelo 50 posto, električna energija 30, a od 30 do 300 posto repromaterijal…

Hadžiahmetović je također odgovorio na pitanja koja se učestalo postavlja u glavnom gradu a odnosi se na subvencionisanje plina koji je sve skuplji.

Što se tiče subvencija za plin, one neće biti do početka nove grijne sezone jer se sada ovaj energent ne koristi u velikim količinama. Tada ćemo napraviti analize i uvidjeti naše finansijske mogućnosti te ćemo odluku tada proslijediti Vladi KS koja će donijeti konačnu riječ o davanju subvencija”, pojasnio je ministar Hadžiahmetović.

Iako je grijna sezona tek od oktobra i da cijena plin utječe na sarajevske Toplane, a uzimajući u obzir najave da bi plin od 1. jula trebao biti skuplji za dodatnih 15 posto.

Imate puno energenata, imate vodu, struju. Mi kada bi sve subvencionisali mi bi bili socijalna Vlada”, istakao je Hadžiahmetović.

Hoće li i na koji način Vlada KS pomoći građanima u ovom sve većem valu poskupljenja plina tokom ove godine, saznat ćemo tek početkom jeseni.