Mural Jovanu Divjaku na fasadi Dječije kuće na Grbavici zvanično završen

Na vanjskoj fasadi Dječije kuće na Grbavici u Sarajevu danas je završen mural koji predstavlja Jovana Divjaka, osnivača Udruženja “Obrazovanje gradi Bosnu i Hercegovinu“.

Kako iz tog udruženja navode, Divjak je vjerovao da je ključ budućnosti BiH u mladim ljudima i njihovom obrazovanju, stoga, mural predstavlja Divjaka kao osobu, koji je posljednjih 27 godina svog života posvetio djeci BiH osiguravajući stipendije i pružajući moralnu podršku za nekoliko hiljada djece i mladih ljudi.

Iz udruženja zahvaljuju autorima murala, timu “Obojene klape“, Općini Novo Sarajevo i JU Međunarodni centar za djecu i omladinu Novo Sarajevo na saglasnosti oslikavanja murala na “Dječijoj kući“.

Posebno se zahvaljujemo Grafičar promet d.o.o. i Farb-ex d.o.o. (CAPAROL) koji su podržali izradu murala“, kazali su iz udruženja.

Svjesni smo reakcija naših sugrađana koje su se pojavile za vrijeme izrade murala, što nam daje nadu da će nam se sa istim ili većim interesovanjem pridružiti u ispunjavanju osnovnog cilja Udruženja: stipendiranje što većeg broja djece i mladih ljudi iz cijele Bosne i Hercegovine”, poručuju iz Udruženja.

Udruženje je promijenilo svoje ime u “Obrazovanje gradi Bosnu i Hercegovinu – Jovan Divjak“.

Podsjetimo, nakon što su prvi put mediji fotografisali mural brojni građani bili su nezadovoljni izgledom murala.

Uslijedili su brojni komentari, a najviše oni šaljivi koji su nabrajali na koga sve liči više nego na generala Divjaka. Tako smo mogli čuti da izgleda kao Toma i Novica Zdravković…

Ipak, taj mural danas izgleda nešto drugačije i mnogo bolje nego prvi put, a mediji su pohrlili i objavili vijest da je “prepravljen” mural.

Kako saznajemo, a što smo se i uvjerili nakon razgovora s jednim od umjetnika koji radi na muralu, to je bila tek prva faza oslikavanja pa je sasvim očekivano bilo da ne izgleda onako kako treba u finišu da izgleda.

Mural gospodinu Jovanu Divjaku nikada nije bio završen. Zbog tehničkih razloga i određenih putovanja članova našeg udruženja rad na muralu je morao da bude zaustavljen privremeno.

Obzirom da su te nepogodnosti trajale deset ili petnaest dana nije bilo nikakvog financijskog utemeljenja da skela stoji postavljena svih ovih dana.

Tako da nakon što su završene sve te stvari mi smo se vratili i odlučili da mural završimo, a ne da ga popravimo“, kazao je za Sarajevsku seharu Benjamin Čengić ispred udruženja “Obojena klapa”.

Kazao je da su mediji mural fotografisala u trenutku procesa kada su razmišljali kako da najbolje riješe konture lica.

Sam proces oslikavanja murala uvijek ima svoje padove i rastove, trenutak u kojem je jedna od medijskih kuća fotografisala mural i objavila jeste bio jedan ‘pad’ tog murala, odnosno trenutak u procesu u kojem smo pokušavali da shvatimo na koji način najpravilnije i najbolje riješiti konture lica“, dodao je Čengić.

U jednom trenutku je došao i poznati sarajevski reper Cunamo Flow da pruži podršku prijatelju koji radi na muralu uz riječi da predobro izgleda sada.

Ovako mural izgleda danas dok još uvijek traju radovi na njemu.

 

Bivši general Armije je preminuo u Sarajevu 8. aprila prošle godine, u 84. godini.

Iako rođen u Beogradu, s obzirom na to da mu je otac porijeklom iz Bosanske krajine gdje je radio kao učitelj, Divjak se nacionalno izjašnjava kao Bosanac, što je u više navrata isticao.

Poznat je kao jedini general čija je naredba bila “ne pucaj”.

Generala Divjaka često se znalo sresti u šetnji Grbavicom kojom je prolazio na putu ka prostorijama Udruženja “Obrazovanje gradi BiH“ čiji je osnivač.

Od osnivanja, 1994. godine, Udruženje “Obrazovanje gradi BiH – Jovan Divjak“ pomaže djeci žrtava rata u BiH 1992-1995., djeci i mladima sa invaliditetom, talentovanima, djeci i mladima romske nacionalne manjine kao i onima u stanju socijalne potrebe da uspješno završe školovanje i postanu korisni članovi društva.

Ovako je mural izgledao neki dan.