Na Međunarodnom aerodromu Sarajevo održana vježba “Nesreća aviona – Red Wing 9”

Na vatrogasnom poligonu Međunarodnog aerodroma Sarajevo danas je održana vježba pod nazivom “Nesreća aviona u krugu Međunarodnog aerodroma Sarajevo – Red Wing 9“.

Riječ je o simuliranju udesa aviona ATR 72 sa 30 putnika i članova posade, koji se srušio na područje Međunarodnog aerodroma Sarajevo, tačnije na lokalitet vatrogasnog poligona sarajevskog aerodroma.

Akcije koje su se poduzele usklađene su sa Planom mjera i postupaka u izvanrednim situacijama i podrazumijevaju angažman uposlenika Međunarodnog aerodroma Sarajevo, Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo, Profesionalne vatrogasne brigade – Jedinica Aerodrom i Jedinica Stup, Profesionalne vatrogasne jedinice Istočno Sarajevo i Granične policije BiH.

Međunarodni aerodrom Sarajevo je obavezan da ovakvu vježbu izvede svake dvije godine.

Simulacija nesreće i cjelokupna vježba za cilj ima provjeru sposobnosti osoblja i operativnosti važećeg Plana mjera i postupaka u izvanrednim situacijama (Emergency Plan).

Štab akcije koji je sve vrijeme pratio ovu vježbu ocjenivši je uspješnom, te je pohvalio spremnost, koordinaciju i saradnju svih učesnika, koja se i ovoga puta pokazala na visokom nivou.