Nana Fata ipak ne može na hadž: Reis molio institucije Saudijske Arabije, ali nisu dozvolili

Nana Fata Orlović, simbol ustrajnosti i borbe za svoja prava, neće moći obaviti hadž ove godine, javila je MINA.

Nana Fata Orlović imala je namjeru da obavi hadž, međutim, nadležne institucije u Saudijskoj Arabiji su za ovogodišnje hadžije ograničila životnu dob hadžija na 65 godina starosti.

To je značilo da nana Fata neće moći dobiti vizu za obavljanje hadža.

S tim u vezi, uvažavajući napore nane Fate i njen ogromni doprinos na afirmaciji dobra i pravde, te iznimnu reputaciju i ugled koji je stekla u domaćoj i stranoj javnosti, reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović se 10. maja ove godine pismeno obratio ambasadoru Kraljevine Saudijske Arabije u našoj zemlji Usameubinu Dahiluel-Ahmediju s molbom da provjeri postoji li mogućnost da se nana Fata izuzme od usvojene odluke nadležne instance njegove zemlje i nani Fati izda potrebnu vizu za odlazak na hadž.

Ambasador Kraljevine je reisul-ulemu Kavazovića danas obavijestio da je poduzeo potrebne mjere i obratio se nadležnima u svojoj zemlji u vezi s ovim pitanjem.

Nažalost, obaviješten je da su vlasti njegove zemlje ostale pri svojoj odluci da se starijim od 65 godina ove godine ne omogući obavljanje hadža.

Kazali su, kako navodi u svom današnjem dopisu, da ta odluka ima “za cilj zaštitu ove vrijedne kategorije hadžija, poglavito stoga što se svijet još uvijek nije u cijelosti oporavio od pandemije koronavirusa“.

Ovo znači da nana Fata ove godine neće moći obaviti hadž, no nadamo se da će narednih godina okolnosti biti povoljnije, a nanino zdravlje dovoljno dobro i da će ona hadž moći obaviti u jednoj od njih, javili su iz Kabineta reisul-uleme“, navodi se u saopćenju.