Nedim Sladić dobio vrijednu stipendiju Vlade Velike Britanije

Nedim Sladić, mladi bh. meteorolog obznanio je da je izabran među desetinama hiljada kandidata za jednu od najprestižnijih stipendija na svijetu – Chevening stipendiju koju dodjeljuje Vlada Velike Britanije.

Sladić je napisao da je u oktobru 2019. godine aplicirao za prestižnu Chevening stipendiju i da je 07.08.2020. dobio odbijenicu.

Potom se Sladić, kako navodi, maksimalno posvetio obrazovanju i stjecanju novih znanja i vještina.

Potom, Sladić navodi da 2021. godine odlučuje da preskoči apliciranje i mijenja posao i postaje dio Nove BH koja, kako kaže, mu je širom otvorila vrata i dala niz prilika za afirmisanje i profilisanje.

U jesen 2021. godine optimistično i čvrsto Sladić odlučuje za novu aplikaciju.

Od Readinga nakon pet sedmica krajem decembra 2021. dobija uslovnu ponudu. Potom 10.02.2022. Sladić dobija email da je prošao u uži krug.

Na kraju, 24.06.2022. koji je za Sladića dan koji je zapisan zlatnim slovima, dobija infomaciju da je izabran među desetinama hiljada kandidata za jednu od najprestižnijih stipendija na svijetu – Chevening stipendiju koju dodjeljuje Vlada Velike Britanije, a koju svake godine dobijaju učesnici iz oko 160 zemalja svijeta i koju u prosjeku svega oko 3-5 posto aplikanata uspije dobiti.

Sada će Sladić predati papire, aplicirati za vizu kako bi od septembra mjeseca u Readingu, godinu dana imati priliku da uči od raznih IPCC eksperata i nevjerovatnih umova moderne meteorologije i klimatologije.

Ova stipendija je zapravo bila preduslov i uvertira koja se zove upis Master studija u oblasti Primjenjena meteorologija i klimatologija sa menadžmentom na Univerzitetu u Readingu, koji je rangiran među 200 najboljih univerziteta svijeta, a koji je prema Šangajskoj ljestvici 5. u svijetu i 1. u Europi za oblast meteorologije i klimatologije”, napisao je Sladić.