Nedim Sladić: “Prvi toplotni val kuca na vrata, rekordi će padati”

Mladi bh. meteorolog Nedim Sladić najavljuje natprosječno toplo vrijeme u narednoj sedmici.

Kako je Sladić napisao na društvenim mrežama, prema trenutnim prognoznim materijalima Europskog centra za srednjoročnu prognozu vremena (ECMWF) i Globalnog prognoznog sistema (GFS), u naredne dvije sedmice postoji snažan i konzistentan signal za natprosječno toplo vrijeme u Bosni i Hercegovini.

Vrijeme će, kako kaže Sladić, povremeno i znatno toplije biti nego je to uobičajeno u odnosu na klimatsku normalu 1981-2010.

Uzimajući u obzir topliju prvu i treću dekadu mjeseca juna ove godine, sve su prilike da će usljed izraženijeg odstupanja temperatura zraka juni 2022. biti i topliji od prošlogodišnjeg, čak i sa izostankom rekordno visokih temperatura koje smo imali prošle godine krajem mjeseca, budući da je prošle godine juni samo u zadnjoj dekadi mjeseca bio iznimno topao.

Broj vrelih dana (temperatura zraka veća od 30,0 °C) u junu 2021. na području Sarajeva iznosio je 13 te su velikom većinom registrovani tokom treće dekade mjeseca juna. Do danas ih imamo 6, što znači da bismo ove godine mogli lagano izjednačiti pa i premašiti broj vrelih dana”, napisao je Sladić.

Što se tiče padavina, Sladić najavljuje da su one do kraja mjeseca svedene isključivo na lokalne pljuskove sa grmljavinom, čija je vjerovatnoća najveća u utorak, pogotovo u sjeveroistočnim i istočnim područjima Bosne.

Padavine do početka jula mjeseca nisu izgledne u Hercegovini i na većem dijelu Jadrana, navodi Sladić.

U narednom periodu najviše dnevne temperature su uglavnom od 30 do 35 °C, lokalno na jugu Hercegovine i sjeveru Bosne do 37 °C, pa sad možemo govoriti i o prvom toplotnom valu ovog ljeta koji može nepovoljno utjecati na zdravlje, pogotovo najosjetljivijih, budući da će temperature zraka pet dana zaredom odstupati za 5 i više stepeni, što je u skladu definicije toplotnog vala”, ističe Sladić.

Na kraju Sladić navodi da će noći i jutra ubrzo postajati sve toplija uz nedostatak svježine, što može imati reperkusije na kvalitetan san te da će u utorak biti šojačan osjećaj sparine s više vlage u zraku.

Šta kaže FHMZ?

Danas je u Bosni i Hercegovini bilo sunčano.

Temperature zraka izmjerene u 14 sati iznosile su: Bjelašnica 12; Sokolac 23; Bihać, Bugojno, Livno, Sarajevo i Tuzla 27; Gradačac, Sanski Most i Zenica 28; Doboj i Neum 29; Bijeljina, Grude i Trebinje 30; Banja Luka 31; Mostar 32 °C.

U Bosni i Hercegovini pretežno sutra će preovladavati sunčano vrijeme. Vjetar slab do umjerene jačine jugozapadnog smjera, javlja Federalni hidrometeorološki zavod.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 11 i 16 °C, na jugu zemlje do 22 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 28 i 34 °C.

U Sarajevu sunčano. Najniža jutarnja temperatura zraka oko 13 °C, a najviša dnevna temperatura zraka oko 32 °C.

U utorak u jutarnjim satima se očekuje prolazno naoblačenje koje će usloviti pljuskove sa grmljavinom uglavnom u sjevernim i sjeveroistočnim područjima Bosne. Vjetar slab do umjerene jačine zapadnog i sjeverozapadnog smjera.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 13 i 18°C, na jugu zemlje do 22°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 27 i 31 °C, na jugu zemlje do 33 °C.

U srijedu će preovladavati pretežno sunčano vrijeme. Lokalni pljuskovi praćeni grmljavinom su mogući u poslijepodnevnim satima u centralnim, istočnim i sjeveroistočnim područjima. Vjetar slab do umjerene jačine zapadnog i jugozapadnog smjera.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 14 i 19 °C, na jugu zemlje do 22 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 29 i 34 °C.